Elon Musk öppnar Starlink för det iranska folket om myndigheterna ger honom undantag från sanktionerna. Iranska myndigheter stänger internet och mobilnät efter våldsamma protester.

ANNONS

Elon Musk lovar att aktivera Starlink i Iran om de amerikanska myndigheterna godkänner ett undantag från sanktionerna som är på plats mot Iran.

De våldsamma protesterna som skakar Iran börjar efter mordet på en ung kvinna. 22-åriga Mahsa Amini grips av den iranska moralpolisen eftersom hon bär sin huvudsjal på fel sätt. Hon avlider senare i häktet.

17 människor döda

Aminis död ger upphov till våldsamma protester i Iran, och minst 17 människor har dött, enligt Aftonbladet.

Sociala medier spelar en stor roll för att sprida protesterna, och de iranska myndigheterna stänger ned internet och mobilnätverk. Netblocks rapporterar stora störningar i internettrafiken, framför allt i den kurdiska delen av Iran.

Elon Musk lovar Iran internet – om han undantas sanktionerna
Elon Musk svarar på twitter att Starlink ska begära undantag från sanktionerna för att ge det iranska folket internet. Bild: Twitter

Godkänner undantag

Nu går demokratiska och republikanska kongressledamöter i hop om ett brev till USA:s finansdepartement. Man uppmanar regeringen att godkänna en ansökan om undantag från SpaceX.

”Kongressen uppmanar Finansdepartementet att göra allt som står i dess makt för att hjälpa det iranska folket att ha tillgång till internet”, säger Claudia Tenney, republikan från New York i ett uttalande enligt Bloomberg.

Elon Musk kopplade upp Ukraina

En talesperson för Finansdepartementet säger enligt Bloomberg att man redan tillåter vissa tjänster som är knutna till internetkommunikation. Exempelvis finns tjänster som använder liknande satellitterminaler som Starlink bland dem.

Det borde alltså inte vara ett problem Elon Musk och Starlink att göra vad man gjorde i Ukraina, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

ANNONS
ANNONS

”Iranierna går ut på gatorna för att kräva rättvisa för Mahsa”, säger Tom Malinowski, demokrat från New Jersey enligt Bloomberg. ”Vi måste bidra med vår del för att säkerställa att iranierna också i framtiden har kontakt med resten av världen.”

Läs även: Eriksson ska satellituppkoppla vanliga telefoner [Dagens PS]

Läs även: Ryske rymdchefen hotar Elon Musk: ”Ska ställas till svars” [Dagens PS]