Svenska Ericsson ska få 5g-standard i vanliga telefoner – med satellituppkoppling. Ericssons del i projektet är nätverk och mjukvara, och man samarbetar med Thales och Qualcomm.

ANNONS

Ericsson, Thales och Qualcomm samarbetar med att ta fram ny standard för nästa generations satellittelefoner, berättar Ny Teknik.

Ericsson står för mjukvaran, den del av tekniken som kopplar användarens telefon via 5g-länk till nätverket på marken via satelliter.

”Det aktuella projektet handlar om att tillsammans med Thales, som bygger satelliter, och med Qualcomm, som bygger chip och testenhet, testa om standarden fungerar och levererar som förväntat”, säger Per Synnergren, Ericsson till Ny Teknik.

Ericsson står för mjukvara

European Space Agency, ESA, leder programmet för att driva standardiseringen av satellittelefoni, 5g NTN (5g non-terresrial networks). Målet är att mobiltelefoner av alla slag ska fungera med olika abonnemang och nätverk enligt Ny Teknik.

Ericsson ska lösa problemet med den fördröjning som blir på grund av satelliternas fart. Radiovågornas frekvens förskjuts, och där kommer Ericssons mjukvara in. Qualcomm Technologies har hand om frågan om hur telefonerna klarar det nya satellitbandet. Thales står för satellitbiten.

Tävlar med Elon Musk

Planen är att satelliterna ska ligga i LEO (low earth orbit, låg omloppsbana), vilket i sig inte är nytt. Bland annat använder Elon Musks Starlink LEO-satelliter. Starlink och T-mobile har inlett ett samarbete. Med nya Iphone 14 går det – i alla fall på vissa platser – att skicka nödmeddelande via satellit, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

”Starlink blir begränsade eftersom de har en helt omodifierad telefon”, säger Per Synnergren till Ny Teknik. ”Det blir som en 2g-tjänst, så de begränsar tjänsteutbudet till sms och mms.”

Mål: Bättre än Starlink

Det man siktar på är att få fram en tjänst som motsvarar 3g-tiden, enligt Synnergren. Det blir inte lika bra som Ericssons marknät, men det ska gå att koppla telefonen mot satellit.

ANNONS
ANNONS

”Vi tror inte att 5g NTN är ett hot mot våra markbundna tjänster, men det är ett jättebra komplement där våra nät inte finns”, säger Per Synnergren till Ny Teknik.

Läs även: Elon Musk hot mot Ericsson och Telia nu ett faktum [Dagen PS]

Läs även: Ericsson drar sig ur Ryssland – stöttar anställda [Dagens PS]