Ryssland försökte slå ut kommunikationsmöjligheterna för Ukraina i början av kriget. Men Elon Musk ville annat och levererade Starlink som en livlina för både civila och soldater.

ANNONS

På den tredje dagen av Rysslands invasion av Ukraina twittrade Mykhailo Fedorov, vice premiärminister och minister för digital transformation i Ukraina, till Tesla- och SpaceX-grundaren Elon Musk att han skulle aktivera sitt satellitinternet Starlink i landet.

Sagt och gjort – Musk aktiverade tjänsten direkt och skickade all utrustning som behövdes till landet. Det har visat sig vara ett otroligt viktigt drag både för civila och soldater i Ukraina som kan koppla upp sig på bara några minuter när de ordinarie kommunikationskanalerna går ned. Starlink-terminalerna går att bära med sig och fungerar nu de facto som Ukrainas backup för säker kommunikation.

11 000 terminaler från Starlink till Ukraina

Fortune berättar om en situation där en löjtnant i ett ukrainskt specialförband snabbt behövde kommunicera ryska truppförflyttningar och attacker, men kommunikationen var nere, missilattacker hade slagit ut ett strategiskt vitalt mobiltelefonnätverk. De drog igång sin Starlink-terminal och kunde inom två minuter berätta för högkvarteret om vad ryssarna hade för sig.

Det är inte bara de stridande trupperna som använder sig av Starlink – de tillåter också läkare att återuppta behandling av patienter, hjälper tjänstemän att administrera tjänster och gör det möjligt för dem som stannade att ringa nära och kära som har flytt landet, skriver Fortune.

Vid mitten av maj hade Ukraina fått 11 000 Starlink-terminaler som delats ut till militären och städer där infrastrukturen varit utslagen, samt att ukrainska företag köpt in några hundra extra utöver det.

Användarantalet rusar kraftigt

Kriget har också fått Starlinks användarantal att rusa kraftigt. I mars uppskattade SpaceX att det fanns 250 000 användare globalt, men nya data från Apptopia visar att Starlinks app laddats ned 800 000 gånger sedan kriget startade, varav hälften i Ukraina.

För att skala upp nätverket behöver SpaceX fortsätta skicka upp satelliter och dessutom underhålla dem, vilket kan kosta rejält. Craig Moffett, satellitindustrianalytiker och partner på MoffettNathanson, säger att tjänstens marknad främst finns på väldigt avlägsna platser på jorden eller där infrastrukturen är förstörd, som i Ukraina. Kanske blir Starlink inte en enorm kassako för Elon Musk, men Tesla-grundaren har ju andra sådana. Och det finns uppenbarligen andra stora fördelar med Starlink.

ANNONS
ANNONS

”Det kanske inte ger en stor intäktsmöjlighet, men det kan vara otroligt viktigt i områden där friheten är under attack”, säger Craig Moffett till Fortune.

Läs även: Starlink: Bredband från Elon Musk – till hela jorden [Dagens PS]