Apple vill minska beroendet av kinesiska tillverkare, och nu är företaget på god väg. Flera kinesiska företag som levererar till tech-jätten har godkänts av indiska myndigheter.

ANNONS

Apple har drabbats hårt av Kinas strikta noll covid-politik, och vill bli mindre beroende av leverantörer från fastlands-Kina.

Nu har indiska myndigheter godkänt ett dussintal kinesiska företags ansökningar om att expandera i landet, uppger Bloomberg.

Luxshare vill växa i Indien

Luxshare Precision har fått kontrakt på tillverkning av lyxmodellerna av Iphone, något Dagens PS tidigare rapporterat om, och finns bland de företag som godkänts att verka i Indien.

Luxshare tillverkar också AirPods för Apple.

Lyft för Apple: Kinesiska företag får godkänt i Indien
Luxshare har fått kontrakt för att tillverka lyxmodellerna av Iphone, och vill nu utöka verksamheten till Indien. Foto: TT

Indisk partner

Godkännandena från de indiska myndigheterna är första steget mot expansion i landet för de kinesiska företagen.

Enligt uppgifter till Bloomberg kommer det troligen att krävas att de kinesiska företagen hittar en indisk partner att samarbeta med.

ANNONS
ANNONS

Prioriterar tillverkningssektorn

De indiska myndigheterna ger en tydlig signal att man vill utöka tech-tillverkningssektorn i landet, och därför släpper in kinesiska företag trots stigande politiska spänningar mellan länderna.

Den indiske premiärministern Narendra Modi prioriterar tillverkningssektorn, och landets regering ger stöd och ekonomiska incitament till företag som vill utöka verksamheten, uppger Bloomberg.

Apple vill utöka i Indien

Här har Apple spelat en central roll. Bland annat har man samarbetat med Hon Hai Precision, och producerat fler Iphones i Indien än någonsin tidigare.

Apple säger enligt Bloomberg att runt 14 leverantörer har fått klartecken av Indiens myndigheter efter att företaget sagt att de tillhandahåller service som är nödvändig för tillväxt i Indien.

Kina dominerar fortfarande

De allra flesta av Apples produkter tillverkas fortfarande i Kina.

På senare år har man alltså börjat tillverka mer i Indien, genom taiwanesiska Foxconn, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

ANNONS
ANNONS

Politiska spänningar

Efter sammanstötningar mellan Indien och Kina 2020 stängdes kinesiska företag i hög grad ute från Indien. Landet förbjöd bland annat appar från Alibaba, Tencent och ByteDance, som står bakom Tiktok.

Även om man nu godkänner ansökan från en del företag har andra fått nej.

Enligt Bloomberg lämnade Apple en lista på 17 företag som ville expandera till Indien, och åtminstone ett av dem fick kalla handen på grund av att det hade direkta band till den kinesiska regeringen.

Läs även: Apple ser ut att vända – touchscreen på Mac? [Dagens PS]