Kinesiska Luxshare Precision får kontrakt på tillverkning av lyxmodellerna av Iphone. Protesterna på Foxconns megafabrik i Zhengzhou ställde till det för Apple, och nu tar konkurrenten Luxshare över.

ANNONS

Apples produktion av lyxmodellerna av Iphone har drabbats hårt av tumultet i Kina, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Protesterna vid taiwanesiska Foxconns jätteanläggning i Zhengzhou, som har 200 000 anställda, fick Apple att sänka produktionsmålen för Iphone 14 Pro och Pro Max, förra årets populäraste modeller.

Största konkurrenten

Nu kommer nyheten att Foxconns största konkurrent, Luxshare, får kontraktet på att bygga lyxmodellerna av Iphone. Luxshares fabrik i Kunshan, nordväst om Shanghai, har tidigare producerat ”små mängder” Iphone Pro Max för att kompensera för bortfallet efter protesterna i Zhengzhou, uppger Financial Times.

Starkare band med Kina

Luxshare har stadigt ökat sina affärer med Apple efter att ha visat att man klarar av att montera de allra mest sofistikerade enheterna.

Apple har under senare år knutit starkare band med Kina, och kinesiska företag tar över mer och mer från de taiwanesiska.

ANNONS
ANNONS

Foxconn har försökt minska sitt beroende av Kina genom att etablera produktionsenheter i Indien, Vietnam och USA.

Klarade lyxmodeller av Iphone

”Med Apples investering, som inkluderade fler anställda i leverantörskedjan, tog det bara ett par månader för Luxshare att leverera sista-minuten-ordrar”, säger en Appleanställd i Kina enligt Financial Times.

Enligt samma Appleanställda tog det Foxconn sex månader att ställa om produktionen för nya Iphone-modeller.

Före detta Foxconn-anställd

Luxhare grundades av före detta Foxconnanställda Grace Wang, och har under flera år ökat sin roll i Apples leverantörskedjan. Företaget producerar allt från AirPods till Iphone, men har fram till nu inte lyckats få kontrakt för lyxmodellerna.

Enligt Financial Times har Luxshares omsättning ökat från mindre än 2 miljarder dollar (drygt 21 miljarder kronor) 2016 till 24 miljarder dollar (knappt 252,6 miljarder kronor) 2021.

ANNONS
ANNONS

När detta skrivs klockan 12.30 torsdag är Luxshare-aktien upp 3,63 procent.

Läs även: Apple drar ner börsen genom kinesiska protester [Dagens PS]

Läs även: Kina tappar rollen som världens fabrik – de tar över [Dagens PS]