Hade elbilen kunnat ta ett kliv framåt långt tidigare? En tillbakablick mot 1968 års modell av elbilen Mars II gör frågan aktuell. Mars II var en ambitiös prototyp med godtagbar räckvidd, till vilken en första laddinfrastruktur också kom att byggas.
Elbilen Mars II – Teslas innovativa föregångare


Mest läst i kategorin
Amerikanen Robert Aronson tillverkade batterier på 60-talet och började experimentera med elbilsdrift i sitt garage, skriver Vi bilägare.
Assisterad av sin son byggde han om och testkörde vad som tidigare hade varit en Renault Dauphine. Elbilen var lastad både fram och bak med batterier av bly och kobolt. Batteritekniken är bättre utvecklad idag, och som längst uppmätte Aronson en körsträcka på 23,4 mil med Mars II, utvecklad från en annan Renault-modell.

Renault Dauphine var den bil vars kaross användes när Mars I utvecklades. (Bild: Wikimedia Commons)
Elbilen tänkt som andrabil
Elbilen var enormt tung och krävde extra starka stötdämpare. Bagaget hade knappt något utrymme.
Ändå storsatsade Aronson för att nå en stor marknad. Dels hade smog och lokala luftföroreningar blivit ett samtalsämne i USA, och en gryende miljödebatt hade tagit fart. Dels menade Aronson att bilen kunde fungera fint som ”andrabil” i ett hushåll, för tillfällen där man bara behövde förflytta sig lokalt.
I likhet med den senare storsatsningen i 90-talets Kalifornien, då en ny regel från tvingade amerikanska bilbolag att ta fram elbilsmodeller, så kom aldrig Mars att nå det önskade genombrottet. Bilen sålde i 100-tal, och någon masstillverkning blev det inte.
Även 90-talets regelverk togs fram som ett svar på framför allt den lokala luftkvaliteten. Den gången släppte alla de stora amerikanska tillverkarna elbilar och tillverkade ungefär 5000 exemplar. Men de kunde sedan sluta med tillverkningen efter att Kalifornien drog tillbaka den nya lagstiftningen, vilket framgår i filmen Who Killed the Electric Car.
Modellen med att placera ut snabbladdare längs vägsträckor är nu på väg att helt adopteras i världen.