Han är en av männen bakom AI som vi känner till det idag. Men nu är Geoffrey Hinton orolig – för den värld han själv har varit med och skapat.
Fem faktorer som sätter skräck i AI:s gudfader


Mest läst i kategorin
Psykologen och datavetaren Geoffrey Hinton kallas ibland för AI:s gudfader. Han var med och byggde grunden för praktiskt taget all neuralt nätverksbaserad generativ AI som vi använder idag. 2024 fick han nobelpriset i fysik för sin livsgärning på området.
Men i ett samtal med CBS News medger britten att utvecklingen har gått över hans förväntan. När han listade ut hur man får en dator att fungera mer som en mänsklig hjärna så trodde han inte att det bara skulle ta 40 år att nå så långt som vi nu är.
Techradar listar några av nobelpristagarens farhågor när det gäller utvecklingen av AI.

Läs mer: Nobelpristagaren varnar: Apokalyps inom 30 år. Dagens PS
1. Risken att AI tar över
Samtidigt som vi kommer kunna tacka den nya tekniken för stora landvinningar inom medicin, utbildning och klimatvetenskap så finns det alltså en påtaglig risk att AI vid en punkt blir så pass intelligent att den börjar agera i eget intresse och vi människor tappar kontrollen över den. Vissa bedömare säger att det handlar om 10 till 20 procent möjlighet att det kommer ske.
2. Idag är AI skojigt – i morgon kan det vara en mardröm
Hinton liknade AI vid att äga en söt tigerunge idag – men som du i framtiden inte kan vara helt säker på inte kommer vilja döda dig. Idag interagerar de flesta människor med AI-verktyg som ger dem roliga bilder och videor, det är lätt att förledas av sådant. Men bakom all underhållning finns ett känslolöst system som bara är intresserat av att leverera det bästa resultatet som dess neurala nätverk och modeller förstår.
3. Bankerna kanske i fara
Hinton tror att den nya tekniken kommer att göra hackare mer effektiva på att attackera mål som banker, sjukhus och infrastruktur. Hans råd är att börja med riskhantering och sprida sina pengar över tre olika banker.
4. Auktoritära krafter kan missbruka artificiell intelligens
Auktoritära ledare runt om i världen använder redan AI-genererat bildmaterial som propaganda och Hinton tror att vi kommer få se mycket mer av det i framtiden.
5. Techbolagen jobbar inte tillräckligt med säkerheten
Enligt Hinton lägger de stora teknikföretagen som fokuserar på AI för mycket energi på kortsiktiga vinster och inte tillräckligt på säkerhet.
“Om man tittar på vad de stora företagen gör just nu så lobbar de för att få mindre AI-reglering. Det finns knappast någon reglering som det är, men de vill ha mindre,” konstaterade Hinton i intervjun med CBS News.
Enligt honom bör företagen i branschen ägna betydligt mer kraft åt säkerhetsforskning än de gör idag.
Läs också: De vill stoppa OpenAI:s vinstplan: “Kan bli slutet på allt”. Realtid

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.

Journalist och kommunikatör samt kultur- , film- och tv-vetare. Bakgrund från lokalpress, kändistidningar, kvällspress, medlemstidningar och branschmedier. Med ett särintresse för försvarsfrågor.