Dagens PS

Vintern inte över – men Europa måste redan förbereda för nästa

LNG-terminal gas Europa
I vanliga fall brukar gasterminaler för LNG vara stationära, men på senaste tiden blir det allt vanligare med flytande terminaler som länder kan hyra. Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 03 feb. 2023Publicerad: 03 feb. 2023

EU-länderna har till oktober på sig att fylla på gaslagren inför nästa vinter, menar inflytelserika tankesmedjan Buegel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I fjol minskade EU-länderna konsumtionen av gas med 15 procent för att göra sig fria från beroendet av ryska råvaror. Tidigare år har EU-länderna räknat med billig naturgas från Ryssland för att hålla värmen under vinterhalvåret – något som blivit otänkbart sedan Rysslands invasion av grannlandet Ukraina, och de sanktioner som EU infört sedan dess på ryska varor.

Det rapporterar Reuters.

Eu-länderna fortsätter att importera mindre kvantiteter gas och olja från Ryssland, men inte i närheten tillräckligt för att mätta de behov som kontinenten har för att hålla uppe inomhustemperaturerna under vinterhalvåret.

Enligt Bruegel måste lagren fyllas på med 17 procent – eller 20 procent om ryska gasexporten avtar helt.

Inte som i Sverige

Eu vill inte importera gas från Ryssland, men är av nöden tvungen eftersom de flesta länderna inte värmer sina hus med bergvärme och el, som i Sverige. Det har gjort att Ryssland kunnat använda gasexporten som ett politiskt maktmedel för att pressa Europa till att inte ta ställning för Ukraina i kriget.

Genom minskad export har Putin lyckats slå ett hårt slag mot de europeiska hushållen i form av el- och gasräkningarna, som slog rekord i land efter land under fjolåret. Förhoppningen har varit att skapa en spricka mellan de Ukrainavänliga regeringarna och de ekonomiskt ansatta hushållen.

Ännu så länge har det inte fungerat.

Missa inre: Bedragarna riktar in sig på ditt elstöd

Behöver fylla lagren

Om man lyckas spara gas i den takt som tankesmedjan föreslår kommer gaslagren vara till 90 procent fyllda lagom till den 1 oktober 2023. Det förutsätter ett stålbad av neddragen konsumtion redan nu.

EU:s gaslager är på ovanligt höga nivåer tack vare en mild vinter och en hastig import av naturgaser från andra håll i världen.

För närvarande är gaslagren 71 procent fyllda, och inget tyder på att de kommer vara tömda när den nuvarande vintern når sitt slut.

Eu:s gasberoende minskade bara två procent i fjol. Anledningen var svag effekt från vattenkraft och kärnkraft. I år hoppas man att minskningen blir större. Detta eftersom man hoppas att den franska kärnkraften är återställd i sommar.

Tyskland och Nederländerna har dessutom byggt ut sin infrastruktur för att kunna använda sig av LNG i större utsträckning.

Bruegel uppmanar Eu-länderna att genomföra en grundläggande förändring för att minska sitt gasberoende från utlandet.

Då skulle energianvändandet på kontinenten se mer ut som i Sverige och Norge, vars hushållsel och uppvärmning inte är beroende av gas alls.

Hela rapporten finns att läsa på den belgiska tankesmedjan Bruegels hemsida.

Läs mer om energikrisen i Europa:

Fed höjer räntan – igen

SD har tappat 3,6 procent sedan valet

ANNONS

Depression orsakas av luftföroreningar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS