På onsdagen gick elbolaget Ellevio ut med en varning. Bedragare utger sig för att tillhöra elbolaget och ber folk att lämna ifrån sig sina inloggningsuppgifter för att få elstödet.

ANNONS

Ellevio är ett av Sveriges största elbolag. På senaste tiden har man fått indikationer från kunderna att det pågår en bedrägerivåg mot kunderna. Detta i samband med att elprisstödet ska betalas ut vilken månad som helst.

MISSA INTE: Pensionsras 2023: Största fonden tappar 586 miljarder [Dagens PS]

Utbetalning av elstödet

Utbetalningen kommer skötas av Försäkringskassan, vilket de flesta redan har koll på. Dessutom ska ersättningen betalas ut automatiskt, utan att man ska behöva ansöka om den.

Ändå har personer ringt och mejlar, och utgett sig för att vara elleverantören Ellevio och bett ”kunderna” att logga in med hjälp av mobilt bank-id. Den inloggningen har sedan använts av bedragarna för att angripa deras bankkonton.

Utsatt? Kontakta polis

Så här skriver elbolaget på sin hemsida:

ANNONS
ANNONS

”Klicka inte på länkar om du är osäker. Du kommer aldrig att bli uppringd från oss och bli ombedd att logga in, eller lämna ut personliga koder. Om du får ett samtal där du uppmanas att göra det kan du vara utsatt för ett bedrägeriförsök – avsluta samtalet och kontakta polisen. Du använder bara Bank-id hos oss när du loggar in i vår app och på Mina sidor”.

20 februari kommer elstödet

Den 20 februari börjar elstödet till 4,3 miljoner hushåll i elprisområde 3 och 4 betalas ut.

Elstödet som utbetalas enligt ovan nämnd plan till kunder i elprisområde 3 och 4 gäller förbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022.

Det kommer som en klumpsumma och stödnivån beräknas utifrån det genomsnittliga spottpriset i elområdena minus ett referenspris på 75 öre.

Sammanlagt väntas summan på det nu aktuella elstödet uppgå till mellan 16 och 17 miljarder kronor.

Läs mer om elstödet:

Vill du läsa mer om el, privatekonomi och finans? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Tusentals går miste om elstöd [Dagens PS]

Elstödet kostar 10 miljarder [Dagens PS]

Här sänker matbutikerna sina priser: ”Vi måste” [Dagens PS]