Amerikanska centralbanken höjer styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,50-4,75 procent. Det var väntat. Men vad innebär det?

ANNONS

Styrräntan höjdes som förväntat med 0,25 procentenheter, eller 25 punkter, på torsdagen. Det blev den åttonde raka räntehöjningen från den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Det blir inte den sista räntehöjningen, flera väntar rapporterar Bloomberg.

MISSA INTE: 15 000 kronor mer i månaden på pensionen – så gör du [Dagens PS]

MISSA INTE: Expertens råd i ett enda ord: ”Sälj!” [Dagens PS]

Åttonde på rad

Förra räntehöjningen var på 50 punkter. Gången innan var det 75. Räntehöjningarna minskar alltså i storlek i takt med att inflationsmonstret krymper, men räntan fortsätter ändå uppåt.

För att få bukt på den skenande inflationen har den amerikanska regeringen sett det som nödvändigt att dra i nödbromsen genom räntehöjningar. Det tvingar hushållen att hålla hårt i plånboken, då man kan handla mindre när en allt större andel av hushållskassan måste läggas på att betala av bolån och andra stora lån. Samtidigt dämpas konsumtionen ytterligare av att nya lån blir dyrare. Genom att få ner konsumtionen kan centralbanken tygla inflationen, men risken är att ekonomin får stryk när konsumtionen minskar allt för kraftigt, allt för snabbt.

Som i Sverige

På många vis påminner situationen om den svenska, som också brottas med skenande inflation och risk för att ekonomin tar stryk.

Men till skillnad från i Sverige så är inflationen i USA faktiskt på väg nedåt.

Fortsatta höjningar

I december visade prognosen att räntan skulle upp ytterligare 50 punkter, vilket i den här takten skulle innebära två ytterligare höjningar av denna storlek. Hushållen kommer med andra ord fortsätta ta stryk.

ANNONS
ANNONS

Nu tror vissa att Federal Reserve kommer behöva sänka räntan redan innan året är slut, vilket skulle kunna markera ett slut på krisen och en nystart för den ansträngda ekonomin i landet. Det rapporterar SVT Nyheter på sin hemsida.

Läs mer om räntan:

Michael Burrys enda ord: ”sälj” [Dagens PS]

Marknaden stiger inför väntade räntehöjningen – Fed höll sig på mattan [Dagens PS]