En lång svekdebatt efter SD:s inträde i samarbete med regeringen har kostat dem i väljarstöd. Att lova tio kronor lägre dieselpris och sedan leverera 40 öre kostar, enligt en analys.

ANNONS

Det kan vara de svikna vallöftena med dieselpriset, den höga inflationen eller lågkonjunkturen. Det kan vara det sena elstödet. Men det är i hög utsträckning plånboksfrågorna som ligger bakom SD:s fallande stöd i opinionen, tror SVT Nyheters analytiker.

Det framgår av en artikel på SVT Nyheters hemsida.

Missa inte: Regeringen: Ekonomisk vinter väntar [Dagens PS]

Tappar 3,6

Förändringarna sedan förra månaden är inte statistiskt säkerställda. Men sedan valet har SD tappat 3,6 procent av väljarstödet. Framförallt går väljarna till Moderaterna. Kanske var det precis det som Ulf Kristersson hoppades på när man gick i valsamarbete med Jimmie Åkesson 2019, menar SVT:s analytiker.

Det vill säga att SD:s ställning skulle försvagas och därefter tvingas förhandla från en svagare ställning.

ANNONS
ANNONS

Det är ingen slump att väljarna söker sig till Moderaterna. Det är M och S som har högst förtroende när det gäller ekonomiska frågor – något som står högt i kurs under lågkonjunkturen.

S stärks i opposition

I samma mätning går Socialdemorkaterna fortsatt framåt. Partiet har fått sju procentenheter i ökade väljarsympatier – och ligger nu på de högsta opinionssiffrorna sedan 2009.

En förklaring kan vara att S lagt sitt krut på att kritisera regeringens svikna vallöften, menar SVT.

Dessutom anklagar Socialdemokraterna för att äventyra Sveriges säkerhet när regeringen lutar sig mot SD under ett så säkerhetspolitiskt allvarligt läge.

Att plånboksfrågorna har varit så viktiga bäddar för att stödet återvänder när tusenlapparna från elstödet börjar trilla in på kontot.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om SD och regeringen:

Skandal: Ebba Busch anklagas för ministerstyre [Dagens PS]

Svekdebatten: Varför svängde SD om elstödet? [Dagens PS]

Regeringen kör över lagrådet om elstödet [Dagens PS]