Dagens PS

Apple klarar inte bygga Iphone utan Kina

Tim Cook
Tim Cook måste hålla sig på god fot med Kina. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 24 okt. 2023Publicerad: 24 okt. 2023

Trots att USA vill bryta sitt beroende med Kina är det svårt när bolagen är hårt sammanflätade. Många viktiga Apple-produkter tillverkas av ett speciellt kinesiskt bolag – och de banden är svåra att klippa av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Handelsproblemen mellan USA och Kina märks redan av på många håll för bolag som Apple där efterfrågan på Iphone 15 är svagare i Kina än vad tidigare modeller varit.

USA:s regering hade helst velat bryta med Kina men det går givetvis inte eftersom länderna är sammanflätade ekonomiskt på många sätt, och där bolag som Apple därför måste gå en smal balansgång framöver. Apple-vd:n Tim Cook blickar mot länder som Vietnam och Indien för tillverkning och montering, men det är inte bara att packa ihop fabriker och flytta över en natt, vilket även Tim Cook har insett.

Apple är beroende av Luxshare

Han är fortfarande beroende av kinesiska bolag som Luxshare, som bland annat tillverkar den senaste Iphone-modellen, AirPods och Apple Watch. När Cook förra veckan besökte Luxshare-fabriken utanför Shanghai var det vara att le och hålla skenet uppe.

“Tack för att ni arbetar med vårt mål att skydda planeten”, uppgav Cook med hänvisning till de solpaneler som täcker fabrikens tak.

Luxshare drog nytta av de covid-protester som hölls på Foxconns megafabrik i Zhengzhou under pandemin – som ställde till det rejält för Apple. Luxshare fick därmed kontraktet att bygga lyxmodellerna av Iphone vilket Dagens PS berättade om.

Sedan dess har förhållandet mellan Apple och Luxshare vuxit sig allt starkare där den sistnämnda får allt mer ansvar i utvecklandet av nya Apple-produkter, som nästa års Iphone-modeller, skriver WSJ.

Kanske inte direkt en utveckling som USA:s regering hade velat se.

ANNONS

Läs även:

Lyft för Apple: Kinesiska företag får godkänt i Indien – Dagens PS

Vietnam lockar Apple – bakslag för Kina – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS