För första gången ser det ut som att Vietnam får tillverka Apple Watches och MacBooks – det är jackpot för landet men nitlott för Kina.

ANNONS

Nikkei Asia skriver att det lutar åt att Apple drar ner sin produktion i Kina och att samtal nu förs med Vietnam om att producera Apple Watches och MacBooks.

För Vietnam i Sydostasien är det ren vinst och redan i dag har Apples leverantörer Luxshare Precision Industry och Foxconn testproduktion av Apple Watch i norra Vietnam.

Nikkei Asia, som hänvisar till tre initierade källor, uppger att tanken från Apple är att för första gången tillverka Apple Watch utanför Kina.

”Vietnam är redan Apples viktigaste produktionsnav utanför Kina och producerar ett brett utbud av flaggskeppsprodukter för det amerikanska företaget, inklusive iPad-surfplattor och AirPods-hörlurar”, framgår det i artikeln.

I dag har Apple-leverantörer, enligt uppgift, minst 22 anläggningar i Vietnam.

Som en jämförelse fanns det 14 Apple-fabriker i landet 2018.

Även Google, Dell och Amazon uppges diversifiera utanför Kina och har förlagt delar av sin produktion till Vitnam.

ANNONS
ANNONS

”Det är åtgärder för att balansera de geopolitiska effekterna”, säger Eddie Han, senioranalytiker vid Isaiah Research, till Nikkei Asia och syftar på spänningarna mellan Washington och Peking.

Handelskriget har gjort att Kinas roll som världens viktigaste nation för techproduktion nu utmanas och närliggande Vietnam beskrivs som en ”idealisk destination” när de stora elektronikjättarna minskar sin tillverkning i Kina.

Läs även: Apple satsar på egna podcasts – avtal med Futuro Studios [Dagens PS]