Regeringen gick till val på att sänka skatten på ISK-konton. Men sedan årsskiftet har regeringen istället höjt den till nya rekordnivåer.

ANNONS

Över tre miljoner svenskar har ISK-konton, och sparformen beskrivs ofta som en folkrörelse. I det så kallade Tidöavtalet, uppgörelsen mellan regeringen och Sverigedemokraterna, står att läsa att de första 300 000 kronorna på ISK-kontot ska bli skattefria under mandatperioden. Det rapporterar SVT.

I regeringens budget fanns dock slopandet inte med – vilket lett till kritik från bland annat Aktiespararnas förening.

Moderaternas käpphäst

Moderaterna har kritiserat Socialdemokraternas regeringars behandling av sparformen under tiden i opposition. Detta efter att Stefan Löfvén (S) höjde skatten på ISK-konton både 2016 och 2018.

Men trots vallöftet att sänka den impopulära straffavgiften, och helt slopa den för småsparare, har det mesta pekat på att Ulf Kristerssons (M) nyvalda regering skulle höja den. Dagens PS har tidigare skrivit om oron, som nu har slagit in.

Vad är ISK?

ISK står för investeringssparkonto.

Fördelen med ISK, och varför det är så populärt, är att man slipper betala skatt på de vinster man gör när man säljer aktier, fonder och andra tillgångar. Dessutom slipper man betala för räntor och utdelningar.

ANNONS
ANNONS

Man har istället rätten att betala en schablonskatt på hela kapitalet på kontot varje år. Schablonskatten baseras på statslåneräntans nivå den 30 november föregående år plus en procentenhet – dock lägst 1,25%. På schablonintäkten betalar du 30% skatt.

Skatten infördes av Fredrik Reinfeldt (M) när han satt vid makten 2012 och skulle underlätta för sparande.

”Avskaffa straffskatten för småsparare”

Många hoppades på att den nyvalda regeringen, som består av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna, med Ulf Kristersson (M) som statsminister, skulle avskaffa straffskatten på framförallt småsparare. Men så blev det inte.

Vad kostar min skatt?

Så här mycket kommer du betala i år på ditt isk-konto, baserat på hur mycket pengar du har sparade:

isk tabell skatten straffskatten
Sparandet är angivna i tusentals kronor. Skatten är i krontal, per år. Källa: Aktiespararnas förening

 

Läs mer om isk och skatt:

ISK-skatten kan höjas 150 procent [Dagens PS]

Chockskatt hotar vanliga ISK-sparare [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Mer än dubbel skattesmäll hotar ISK-sparande [Dagens PS]

Då blir ISK-sparandet som ”en tom plastpåse” [Dagens PS]

Ingen sänkning för isk i hennes budget [Dagens PS]

Så mycket höjs din ISK-skatt [Dagens PS]