ISK-skatten ser ut att öka med nästan det tredubbla nästa år och så här påverkar det ditt sparande – tabell redovisar flera räkneexempel.

ANNONS

Som Dagens PS tidigare berättat med hänvisning till Aktiespararna pekar det mesta mot att ISK-skatten höjs med nästan 150 procent under 2023.

Det är i linje med regeringens höstbudget och en följd av ökad statslåneränta.

Samtidigt är den höjda ISK-skatten i bjärt kontrast till vad partierna lovade under valrörelsen då det talades om att införa fribelopp för sparande på ISK-konton.

Kontentan blir nu, som det verkar, att skatten på investeringssparkonton höjs från 0,38 procent till 0,98 procent i takt med den förväntade höjningen av statslåneräntan, som offentliggörs 30 november.

En miljon sparat på ISK = 6 000 kronor mer i skatt

Skandia har räknat på vad effekten av den höjda skatten på investeringssparkonton blir vid olika sparbelopp.

ANNONS
ANNONS

Den som har en miljon i sparande på sitt ISK-konto får betala en skatt på 9 780 kronor 2023, vilket kan jämföras med en ISK-skatt på 3 750 kronor i år.

Den som har en halv miljon kronor (500 000 kronor) på sitt ISK-konto kommer att få betala drygt 3 000 kronor mer i skatt.

I stället för dagens 1 875 kronor blir ISK-skatten 4 890 kronor.

Se fler exempel i tabellen nedan:

ANNONS
ANNONS

”Besvikelsen riskerar att bli stor eftersom uppräkningen av statslåneräntan automatiskt ökar skatten. Den årliga skatten blir nu mer än dubbelt så hög jämfört med 2022. Många sparare hade förväntat sig att ett skattefritt ISK-belopp skulle införas. Vi behöver incitament för sparande, det är för lågt hos stora grupper”, säger Johanna Cerwall, vd Skandiabanken, i en kommentar.

I och med att regeringen inte gav något besked om fribelopp i samband med presentationen av budgeten är det även oklart hur kapitalförsäkringar påverkas, men Johanna Cerwall säger att hon ”förutsätter att man likställer kapitalförsäkring med ISK när ett fribelopp väl införs”.

Om det blir så återstår däremot att se.