Se till att investera dina ISK-pengar, annars blir sparandet som ”en tom plastpåse”, varnar expert på Avanzaägda Placera.

ANNONS

Sajten reder ut skillnaden mellan ISK och kapitalförsäkring och medan ISK är ett sparkonto är kapitalförsäkring precis som det låter – en försäkring.

ISK, som är en förkortning av investeringssparkonto, vänder sig till den breda allmänheten, men det kan vara klokt att ha både ett ISK-sparande och en kapitalförsäkring, anser Placera som konstaterar att de enda likheterna mellan ISK och kapitalförsäkring är att båda är högt beskattade.

Se till att investera dina medel

Om du har pengar på ISK är det viktigt att investera dem.

”Att bara ha ett ISK utan att fylla den med någonting är som att gå runt med en tom plastpåse”, heter det i artikeln.

Oavsett om ditt ISK-konto går med vinst eller förlust så beskattas det. Se därför till att ”endast ha aktier, aktie- och blandfonder och högavkastande obligationer/räntefonder” på investeringssparkontot, tipsar Placera.

ANNONS
ANNONS

Även andra börshandlade produkter som genererar hög avkastning fungerar bra där.

Proffset guidar dig rätt

”Pengar som är placerade i säkra räntefonder är bättre att ha på ett depåkonto. En förväntad avkastning kring 1,5 procent kan man säga är gränsen för när det är bra att spara på ISK. Då har man lite marginal till 1,25 procent, som ju alltså är schablonintäkten”, skriver Placeras Ellinor Becket och förtydligar det hela med en rad räkneexempel.

När det gäller kapitalförsäkringar finns det tre olika typer: depåförsäkring, fondförsäkring och traditionell försäkring.

Inga kontanter eller lågriskfonder

Skatten är densamma som för ISK, men på kapitalförsäkringar dras skatten fyra gånger per år medan ISK-skatten dras en gång och finns förtryckt på deklarationen.

Med tanke på att skatten är lika som för ISK är rådet att inte ha kontanter eller lågriskräntefonder på din kapitalförsäkring.

ANNONS
ANNONS

”För de allra flesta är det alltså bättre att ha en kapitalförsäkring för utländska aktier”, framgår det, sett ur skattehänseende.

Läs mer om skillnaderna mellan ISK och kapitalförsäkring på Placera.

Läs även: Mikael Damberg lovar höja skatten för rika [Dagens PS]