Räntan på kvarskatt stiger från 1 februari från 2,5 procent till 3,75 procent nästa vecka. Anledningen är räntan på statsskuldsväxlar som höjs, som skatteskuldsräntan är kopplad till.

ANNONS

Räntan på skattekontot bestäms utifrån den genomsnittliga säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar. Det framgår av ett pressmeddelande på Skatteverkets hemsida på måndagen.

”Det här berör bland annat den som kommer att få kvarskatt över 30 000 kronor som får ränta redan från den 14 februari. För att undvika det går det att göra en extra inbetalning”, säger Daniel Eriksson, rättslig expert på Skatteverket.

Anstånd berörs

Många företag har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter. Den här räntehöjningen påverkar även dem. Höjningen sker på grund av att den genomsnittliga säljräntan har höjts.

Räntan på kvarskatt för decembers slutskattebesked ändras också om skatten betalas senare än den första februari. Detta eftersom den är beräknad på tidigare räntenivå.

Den höga kostnadsräntan höjs också. Betalar man inte sin skuld på förfallodagen så måste man betala 17,5 procent i nuläget. Efter månadsskiftet kommer den räntan höjas till 18,75 procent.

ANNONS
ANNONS

Skatteräntorna höjdes senast den 1 november i fjol.

Läs mer om Skatteverket:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Skatteverket lurade på miljarder i bedrägerihärva [Dagens PS]

Expert: Så tappar du tusenlappar i månaden [Dagens PS]

Deklarationstips för att slippa straffränta [Dagens PS]

Motsatsen till inflation är ”mycket värre” [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Småföretagarna drabbas av stora brott [Dagens PS]

90 miljarder – näringslivets nota för brottsligheten [Dagens PS]

”Sverige är beroende av svart arbetskraft” [Dagens PS]

Dyrare dieselpris ledde till kassaklirr för Skatteverket [Dagens PS]