Angrepp på Skatteverket – har "dränerats" på miljarder

Uppdaterad: 23 jan. 2023Publicerad: 21 jan. 2023
Småföretag
Småföretagen drabbas hårdast av de krångliga momsreglerna som dessutom blivit dyrare, enligt ny rapport. (Foto: TT)

Skatteverket uppges ha blivit blåst på hundratals miljoner i moms och miljarder i skatt i ett sofistikerat upplägg som styrts från andra håll i Europa med hjälp av svenska företag. Nu är åtal nära i härvan.

ANNONS
ANNONS

Det är åklagaren Peter Helsing på Ekobrottsmyndigheten som berättar i Dagens Nyheter att Sverige och ytterst Skatteverket blivit lurade på “flera hundra miljoner” – han använder uttrycket “dränerats”.

Han beskriver tillvägagångssättet som ett “karusellbedrägeri”, planerat av personer utomlands.

Åklagaren: Enbart riktat mot Sverige

“Det som är exceptionellt här är att det är ett jätteavancerat upplägg och riktar in sig helt och hållet mot svensk moms. Det förloras ingen annanstans utan det är enbart riktat mot Sverige. Det är här man roffar åt sig”, förklarar Peter Helsing i artikeln.

Enligt Ekobrottsmyndigheten, EBM, är momsbedrägeriet det största som utretts i Sverige och SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att skattebortfallet för Sverige är minst 4,5 miljarder kronor.

En av hjärnorna är en engelsman som just nu sitter häktad i Sverige.

DN uppger att engelsmannen tillsammans med företrädare för ett tiotal svenska företag sannolikt åtalas i jättehärvan inom några veckor.

ANNONS
ANNONS

Skatteverket i fokus för bedrägerierna

Det rekordstora momsbedrägeriet involverar alltifrån bluffakturor till falska momsinbetalningar på påstått importerade varor som man hävdat sålts i flera led innan det exporterats ut ur Sverige.

Men enligt åklagaren har det inte existerat några varor över huvud taget. Däremot har jättesummor pengar cirkulerat ut och in från Sverige till Europa och hela tiden i syfte att blåsa Skatteverket på moms.

Härvan som nu rullas upp i Sverige – den fortsätter svälla – är långtifrån den enda, skriver DN och uppger med hänvisning till EBM att knappt 60 liknande förundersökningar pågår.

Läs även: Bedragaren som blev konstnär och tjänar miljoner

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.