Dagens PS

90 miljarder – näringslivets nota för brottsligheten

brottsligheten näringslivet
Företagens kostnader för brottsligheten beräknas till minst 90 miljarder kronor per år. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 feb. 2022Publicerad: 03 feb. 2022

Bara 2 procent av företagen i Sverige tror att brottsligheten minskar framöver – notan för näringslivet uppges vara 90 miljarder kronor per år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är branschorganisationen Svenskt Näringsliv som för tredje året beställt en rapport om brottslighetens kostnader för näringslivet (de tidigare släpptes 2018 och 2020).

Den ger en mörk bild av verkligheten. Under de senaste tolv månaderna har vartannat företag utsatts för brott. Nästan tre fjärdedelar av företagen med över 50 anställda har utsatts för brott det senaste året. Motsvarande andel bland enmansföretagare är drygt fyra av tio.

Kostnaden för brottsligheten mot det svenska näringslivet beräknas till hela 90 miljarder kronor per år, men då tillkommer de indirekta kostnaderna och Svenskt Näringsliv räknar med att vissa typer av brott underskattas, exempelvis cyberbrott, vissa bedrägerier och immaterialrättsliga intrång.

Notan antas vara över 100 miljarder om året

Den årliga notan för brottsligheten för näringslivet torde därför, enligt branschorganisationen, bli en bra bit över 100 miljarder kronor.

Säkerhetshöjande åtgärder – extra bemanning, kameraövervakning, väktare och dylikt – uppges stå för en tredjedel av företagens kostnader för brottsligheten.

Mest utsatt för brott är fastighetsbranschen, följt av handeln.

Stöld är fortfarande den vanligaste brottskategorin. Därefter kommer skadegörelse, men även utpressning, hot och trakasserier förekommer i hög utsträckning.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Överväger att lägga ner sitt företag

Tusentals företag har övervägt att lägga ner hela eller delar av sin verksamhet på grund av brottslighet, dessa tankar har funnits hos 1 av 20 företag, det vill säga 5 procent.

Och 6 procent av näringsidkarna har valt att avstå investeringar på grund av brottslighet medan 3 procent valt att inte rekrytera personal av samma anledning.

Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor på Svenskt Näringsliv, beskriver situationen som “djupt oroande” i förordet till rapporten.

Brottsligheten mot näringslivet drabbar hela landet, konstaterar han.

“Den uteblivna tillväxten och de uteblivna arbetstillfällena slår mot hela samhället. Hur många miljarder i kostnader innebär detta årligen för svensk BNP, och hur många miljarder förlorar staten i skatteintäkter?”, skriver Lallerstedt och förklarar att kostnaderna för kriminaliteten drar i väg ännu mer när privatpersoner och offentlig sektor inkluderas.

Kravet: Agera, beslutsfattare!

Framtiden ser dessutom hopplöst dyster ut, menar han. Närmare två tredjedelar av de över 7 000 företagen som svarat i undersökningen tror att brottsligheten kommer att öka, medan försvinnande få alltså tror på en minskning av brottsligheten mot näringslivet.

ANNONS

Svenskt Näringsliv kräver att politiker agerar och efterlyser brottsprevention och krafttag mot utanförskap, det måste vara “högsta prioritet för Sveriges kommande regeringar”, anser Karl Lallerstedt.

Här kan du ladda ner rapporten “Brottslighetens kostnader 2022”.

Det är den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige som utfört undersökning.

Läs även: Näringslivstoppar skriver till Löfven om brottslighet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS