Kriminella väntas dra in miljarder på byggboomen i norr och enligt antikorruptionsexpert är Sverige ”beroende” av brottsligheten.

ANNONS

Det har blivit så, säger Louise Brown, antikorruptionsexpert på konsultbolaget FCG med bakgrund på Transparency International och på Världsbanken, till Dagens Nyheter och slår fast att det skulle sluta med kollaps om de kriminella inte var inblandade i projekten.

”Sverige är beroende av svart arbetskraft för att klara bemanningen.”

Norrbottens handelskammare uppskattar enligt tidningen att över 1 070 miljarder kronor kommer att investeras i norra Sverige.

Målet är att driva på klimatomställningen, samtidigt som satsningen väntas ge tusentals jobb.

Ekobrottsmyndigheten gör bedömningen att minst en miljard kronor om året kommer att hamna hos kriminella aktörer, vilket DN tidigare berättat och som Dagens PS uppmärksammade då.

Regeringen antog i somras, framgår det, en nationell strategi mot arbetslivskriminalitet som innehåller 45 punkter.

Louise Brown säger till DN att åtgärdspaketet borde kommit tidigare och att det är ”gamla förslag och upprepningar”.

Hon tror att det dröjer innan några effekter visar sig av åtgärderna.

Bostadsminister Johan Danielsson (S) vill göra det mer kännbart med hårdare straff för organiserad brottslighet i arbetslivet.

ANNONS
ANNONS

Han beskriver problemet i DN som ”en tragedi” för många människor och säger att han blir ”heligt förbannad”.

Arbetslivskriminaliten består bland annat av svart arbetskraft, stölder, överfakturering, mutor och avancerade olagliga skatteupplägg.

Johan Danielsson medger i artikeln att Sveriges system varit ”öppna för utnyttjande och till viss del har det berott på naivitet”.