De är kanske inte förstahandsvalet för valberedningen, trots det hamnar de i styrelsen ändå. Bostadsrätterna har listat sex vanliga typer som du förmodligen stött på om du bott i bostadsrätt länge.

Surtanten
Kännetecken: Det är inte många som har sett surtanten IRL men alla vet vem det är. Surtanten är ständigt närvarande i form av arga lappar i tvättstugan och trapphuset. Oavsett om det är ludd i torktumlaren eller leriga barnvagnar inomhus sitter lappen där.

Viktigaste fråga: Sköljmedel hör hemma i fack två i tvättmaskinen, ENDAST. Har lagt in en motion om ersättningsplikt mot denna regel.

Patriarken
Kännetecken: Själv är bäste dräng, eller man. Det blir bäst när en riktig karl har hand om de viktigaste frågorna i föreningen. Som tur är kan patriarken det mesta och är inte sen med att tala om det för andra. Peka gör man med hela handen. Frågor som patriarken har hand om, och som drar ut på tiden, blir nedtystade med mansplaining om virusprogram och brandväggar. Mycket snack och liten verkstad är melodin.

Viktigaste fråga: Att behålla kompetensen på styrande post (läs: Patriarken själv).

Rättshaveristen minns allt från 80-talet och framåt

Rättshaveristen
Kännetecken: Finns i princip i varje bostadsrättsförening. Rättshaveristens liv handlar om att ha rätt. Personen älskar lagar och paragrafer och långtidsminnet är något utöver det vanliga. Hen missar aldrig möjligheten att driva igenom sin sak. Vid stämman 1987 tog de beslutet att inte bygga balkonger men nu har grannföreningen minsann, helt osolidariskt, ansökt om bygglov för balkonger. En ren skandal som måste överklagas omgående.

Viktigaste fråga: Tre städdagar missade Jansson på fjärde våningen i mitten av 1990-talet som han fortfarande inte har ersätt föreningen för.

Pappa betalar och laddstolpe till elhybriden

Miljöaktivisten
Kännetecken: För miljökämpen är hållbarhet ständigt på agendan. Miljöaktivisten drömmer i hemlighet om kollektivlivet och driver projektet att förvandla föreningens slitna gräsmatta till en gemensam potatisodling. Hen driver självklart Projektet med stor entusiasm. Miljöaktivisten hittar vi ofta vid återvinningsstationen. Där kontrolleras självklart andras sopsortering.

Viktigaste fråga: Öppna styrelsemötena med ”We shall overcome” för att komma i rätt stämning.

ANNONS
ANNONS

Stekaren
Kännetecken: Som backslick-frisyren antyder har pappa betalat hela insatsen. Det är nu upp till stekaren att förvalta investeringen så att nästa lya blir på en mer attraktiv adress. Sänkt avgift i föreningen och laddstolpe till hybridbilen är prio. Stekaren har motvilligt blivit invald i styrelsen för att bevaka sina intressen. Men när det är mötesdags sitter han på innergården och kör tisdags-aw med grabbarna.

Viktigaste frågan: Öka värdet på lägenheten och sänka avgiften.

Preppern
Kännetecken: Preppern har tagit på ett sig ett tungt ansvar alldeles själv. Vem skulle annars hålla koll på föreningens beredskap inför framtida katastrofscenarion? Eller kanske ventilationssystemet vid en kemisk terrorattack? Preppern är givetvis självutnämnd ansvarig för skyddsrummet och det är en tung uppgift att hålla reda på vems tur det är att byta vatten i vattendunkarna. Eftersom bankkollapsen är nära lobbar preppern löpande för att omvandla föreningens lån till kryptovaluta.

Viktigaste fråga: Implementeringen av workshop varje månad i överlevnad vid samhällskollaps. Alla ska kunna koka te på granbarr.

Läs Bostadsrätternas artikel här.

Läs mer: Vem ansvarar för skyddsrummet? [Dagens PS]

Ny undersökning visar: Rekordmånga vill flytta [Dagens PS] 

Det här är viktigt att hålla koll på när någon tagit fel förråd [Dagens PS]