Om du är hyresvärd och inte vill ha en oönskad överraskning i ditt hyresavtal i sommar är det bra att känna till semesterparagrafen. En hyresgäst kan nämligen komma ur ett avtal genom ett kryphål. Allt har att göra med posthantering. 

ANNONS

Som hyresvärd finns det regler du ska förhålla dig till mot hyresgästen och vice versa. Hyresgästen är till exempel skyldig att betala hyra till den stipulerade hyrestiden går ut.

Det finns dock ett sätt för en hyresgäst att komma ur ett tidsangivet kontrakt, skriver Therese af Johnick, jurist på SBC. Om hyresgästen ansöker om att överlåta hyresavtalet till en tredje part måste hyresvärden svara på detta inom tre veckor.

Om inget svar ges till hyresgästen kan denne säga upp avtalet. En metod som har prövats av hyresgäster är att skicka brevet med ansökan under en semesterperiod, vilket gör att hyresvärden kan få svårt att svara på förfrågan.

Risken är därför att hyresvärdar kan få avtal upprivna utan att få reda på det innan det är för sent. Therese af Johnick rekommenderar därför hyresvärdar att hålla koll på sin post under semesterperioden.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Hur varmt får det vara i lägenheten? [Dagens PS]