Efter nyår ändras skatten för nästan alla lönearbetande svenskar. Anledningen vissa kommunala beslut, men även prisökningarna i samhället spelar in.

ANNONS

Inflationen, det vill säga prisökningarna, för med sig mycket ont – allt från kaffe och köttbullar till hemeletronik blir dyrare i butikerna. Många priser upp av dyrare räntor och drivmedel. Inte minst elen spär på kostnaderna till helt nya rekordnivåer och det kommer tyvärr fortsätta så in i 2023.

Inflationen styr

Men de höga inflationssiffrorna innebär också att prisbasbeloppen höjs – som avgör hur mycket inkomst man slipper skatta för, bland annat. Det skriver Dagens Nyheter.

Dessutom innebär det nya året nya skatter för åtminstone 12 kommuner i landet.

MISSA INTE: Regeringens nya elskatt kan leda till prischock 2023 [Dagens PS]

Vad man får betala totalt är olika från kommun till kommun, och vilket år man är född, men det kan man klicka sig fram till i Dagens Nyheters fiffiga app.

ANNONS
ANNONS

Åt den som har skall varda givet

En medborgare som inte medlem i svenska kyrkan och tjänar 50 000 kronor i månadslön exempelvis, betalar troligen 12 900 kronor i skatt varje månad. Men efter nyår sänks skatten till 11 899 kronor. Det innebär en skattesänkning på 1 001 kronors skattesänkning efter årsskiftet.

Om en person som inte är med svenska kyrkan och bor i samma kommun istället tjänar 30 000 kronor, får de bara 148 kronor i skattesänkning.

Läs mer om skatten:

Skatten blir kvar – regeringen bryter vallöftet [Dagens PS]

När ska ministern riva upp ISK-skatten? [Dagens PS]

Nu blir elen dubbelt så dyr [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Dieselpriset rekorddyrt [Dagens PS]

Dyr el politikers fel [Dagens PS]

Professorn kallar Kristerssons löften för skitsnack [Dagens PS]