2023 kan bli det dyraste året för konsumenter av el någonsin. Dessutom ökar risken för elavbrott – i och med regeringens nya skatt på el, enligt branschens experter.

ANNONS

”Det kan bli en prishöjande effekt”

Elmarknaden söker med ljus och lykta efter elproduktion, för att sänka priserna och rädda hushållen undan elavbrott i vinter. Samtidigt vill Kristerssons regering införa en ny elskatt för elproducenter. Det kan leda till ännu högre priser, och risken för elavbrott ökar när elbolagen försöker undvika skatten genom att minska effekten.

MISSA INTE: Svenskarnas skulder växte med 196 miljarder [Dagens PS]

280 miljoner till staten

Regeringen hoppas dra in 280 miljoner kronor på skatten, som först måste klubbas i riksdagen. Ett färdigt förslag väntas lämnas fram till riksdagsledamöterna efter nyår.

Ny skatt efter nyår

Skatten är en sorts intäktstak som drabbar elproducenter som så att säga tjänar för mycket pengar. Regeringen hänvisar skatten till en EU-förordning.

ANNONS
ANNONS

Men skatten kan få motsatt effekt.

Uppmuntrar… till mindre el

För att undvika att betala skatten, som drabbar många på grund av de skyhöga elpriserna som väntas under 2023, om möjligt högre än under 2022, kan det tänkas att elproducenterna känner sig manade att producera mindre el istället för mer.

Det menar iallafall Erik Thornström, som är ansvarig på områden som skatter och styrmedel för branschorganisationen Energiföretagen.

”Det kan bli en prishöjande effekt. Om man får betala en extra skattekostnad så höjs ju marginalkostnaden i produktionen. Det blir en prisdrivande effekt”, säger han till Dagens Industri.

Börjar gälla i mars

Den tillfälliga skatten ska gälla mellan mars och juni 2023.

Läs mer om skatt på el:

Svenskarnas skulder växte med 196 miljarder [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

På söndag rekordhöjs elskatten – med 800 kronor [Dagens PS]

Regeringen rekordhöjer flygskatten efter nyår [Dagens PS]

Professorn kallar Kristerssons löften för skitsnack [Dagens PS]