Allt talar för att priserna på mat fortsätter gå upp även under nästa år, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS

”Framåt midsommar vet vi säkert hur vårsäden utvecklar sig, men är det något år man inte vill ha minskad skörd då är det 2022”, säger Markus Hoffman, mark- och vattenexpert hos Lantbrukarnas riksförbund, till tidningen.

Just nu är det ostadigt väder och regnar i stora delar av landet. Men blir sommaren lika regnfattig som våren varit hotar det vårsådden för svenska bönder, skriver DN och konstaterar att priserna på basvaror som kött, ägg och mejeriprodukter då blir dyrare.

Vid sidan av det här är grundvattennivåerna lägre eller mycket lägre än normalt på flera håll i Sverige, vilket fått en handfull kommuner att utfärda vattenförbud och/eller hållbar användning av vatten.

Där till driver de stigande energi- och bränslepriserna upp priserna på mat genom att kostnaderna ökar för lantbrukarna.

Kaffe och tomater har ökat mest i pris

Kaffe och tomater har under senaste tolv månaderna ökat mest pris, ökningen är 29,5 respektive 29,4 procent, skriver DN med hänvisning till Statistikmyndigheten.

En stor orsak till att priserna på livsmedel stiger är kriget i Ukraina, som är ett stort jordbruksland.

Samtidigt är viktiga hamnar blockerade och minerade i Ukraina, vilket hindrar exporten av spannmål.

Ukrainas minskade arealer väntas även få negativ effekt under nästa år, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund, i artikeln.

FN har varnat för att Ukrainakriget kan utlösa en global matkris.

ANNONS
ANNONS

Under tisdagen samlades EU-ledarna för ett toppmöte i Bryssel om spannmålstransporter från Ukraina.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) uppgav för TT inför mötet att det är centralt att komma på en lösning för att få ut spannmål från Ukraina.

Läs även: Inflationen stiger ännu mer i Sverige [Dagens PS]