I genomsnitt tjänade pensionsspararna in 59 800 kronor i allmän pension i fjol. Det är en ökning med 3 procent jämfört med i fjol, uppger Pensionsmyndigheten.

ANNONS

I mars har alla svenska pensionssparare fått årets orange kuvert som visar hur mycket var och en av oss har sparat in under året som gått.

MISSA INTE: Vanlig blunder: Övertro på privat pensionssparande [Dagens PS]

59 800 kronor

Den intjänade allmänna pensionen hamnade i snitt på 59 800 kronor per person för 2021, om man räknar på både inkomstpension och premiepension. Det baseras på vad som betalats in i pensionsavgifter.

”I orange kuvertet ser du vad du har tjänat in till din allmänna pension. Genom att också logga in på Pensionsmyndighetens hemsida kan du få en bild av hela din kommande pension, inklusive tjänstepension, och tips om hur du kan påverka din pension”, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Fördröjning av pension

Eftersom avgifterna har en viss fördröjning så ligger uppgifterna så att säga ett år efter exempelvis deklarationer och andra myndighetsuppgifter.

Under år 2020 tjänade svenskarna in i snitt 57 900 kronor, vilket vittnar om en ökning på 3 procent.

ANNONS
ANNONS

För det allra mesta består pensionen av tre delar: allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande.

Det som främst påverkar storleken på pensionen är vad man tjänar genom hela livet, om man har tjänstepension och vid vilken ålder man börjar ta ut sina besparingar. Många tror att det privata sparandet är betydligt viktigare än det faktiskt är, berättar Pensionsmyndigheten.

Jobba vidare

Det lättaste sättet att få upp sin ersättning är att jobba ett eller ett par år extra efter den utsatta pensionsåldern.

”För de allra flesta går det att påverka sin pension. Du kanske kan minska de perioder i livet då du arbetar deltid, aktivt söka efter en arbetsgivare som har tjänstepension eller förlänga ditt arbetsliv med ett extra år”, säger Monica Zettervall.

Förutom ett års extra arbete innebär mer pengar eftersom lön är en bättre ersättning än pensionen, så innebär också att pensionsbeloppet ska fördelas på färre år, och det gör att man får en högre ersättning. Varje år efter 66 års ålder som man väljer att jobba vidare innebär en höjd pension på mellan 1600 och 2200 kronor.

I snitt föll pensionsfonderna i värde med tolv procent.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om pensioner:

Vill du läsa mer om den pågående krisen i banksektorn? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst om allt från privatekonomi till världsekonomi.

Sluga banker har lånat ut över 2000 miljarder till fastighetsbranschen [Dagens PS]

Svenska pensioner i alla krisbanker – 20 miljarder borta [Dagens PS]

Vanlig blunder: Övertro på privat pensionssparande [Dagens PS]