Dagens PS

Sluga banker: Fastighetsjättars lån över 2000 miljarder

fastighetsjättar lån
Fastighetsmarknadens istid hindrar inte bankerna från att tälja guld av fastighetsjättarnas rekordhöga lån. Foto: Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 29 mars 2023Publicerad: 29 mars 2023

Svenska banker har lånat ut 1 880 miljarder till branschen. Nu står fastighetsjättarna med svarte petter medan räntorna stiger. Och det börjar bli dags att betala tillbaka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Var femte utlånad krona från de tre stora svenska storbankerna plus finska Nordea har gått till fastighetsbolagen. Det framgår av en granskning av årsredovisningar som Dagens Industri gått igenom.

MISSA INTE: Vanliga pensionsblundern: Övertro på eget sparande

Handelsbanken i en klass för sig

Handelsbanken sticker ut. 30 procent av storbankens utlånade miljarder har gått till antingen fastighetsbolag. Det är mer än de andra tre storbankerna – Nordea, SEB och Swedbank, tillsammans. Om man inkluderar bostadsrättsföreningar blir det istället nästan hälften: 41 procent.

ANNONS

Senaste nytt

2000 miljarder minst

För bara tio år sedan var fastighetsutlåningen 1 300 miljarder kronor, enligt Riksbanken. Nu rör det sig istället om 1880 miljarder kronor. De låga räntorna lockade fastighetsjättarna in i ett låneträsk med billiga obligationer, tecknade över lång tid, men vars räntor skulle komma att förhandlas upp med jämna mellanrum.

Ett sådant jämnt mellanrum inträffar nu. Med hela den svenska ekonomin som insats måste nu hundratals miljarder i långsiktiga obligationer förhandlas om.

Och det blir värre.

ANNONS

Banken vinner alltid

Räknar man med de 450 miljarder kronor som bostadsrättsföreningarna lånat av bankerna har bostads- och fastighetsbranschen lån på över 2300 miljarder kronor. Det är nästan var fjärde utlånad bankkrona.

Och det är en superaffär nu när lånen ska förhandlas om. Bankerna kan tälja guld på fastighetsjättarnas olycka. Fastighetsaktierna faller raskt på börsen och bolagen får allt svårare att betala sina enorma lån.

Men det ställer också frågan om hur de svenska storbankerna mår, eftersom de i så stor grad är beroende av fastighetsbolag som har allt svårare att betala sina räntor, skriver Di.

Läs mer om fastighetsjättar och deras affärer:

Vill du läsa mer om den pågående krisen i banksektorn? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst om allt från privatekonomi till världsekonomi.

Varning för björnmarknad på europeiska fastighetsbörsen

Global kris i fastighetsbranschen: ”Tickande bomb” 

ANNONS

Aktiechef spår ”dropptortyr” i fastighetsbolagen 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS