Dagens PS

Vanliga pensionsblundern – övertro på eget sparande

pension
Bättre att inse sin blunder tidigt, än på sin ålders höst. Foto: Francisco de Legarreta
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 29 mars 2023Publicerad: 29 mars 2023

Allra högst på listan över vilka faktorer som påverkar storleken på pension kommer det egna, privata sparande. Men oj vad de bedrar sig, menar Pensionsmyndigheten. I själva verket är det privata sparandet en droppe i havet jämfört med den allmänna pensionen och tjänstepensionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta har helt enkelt fel, berättar Pensionsmyndighetens pensionsspecialist Agneta Claesson. Och det fadäsen kan leda till en riktig pensionsfälla när det är dags att, så småningom, sluta jobba.

“Många har en övertro på betydelsen av privat pensionssparande. Samtidigt är det få som vet att en av de viktigaste sakerna man kan göra för att höja sin pension är att jobba något eller några år längre”, säger Agneta Claesson.

I en undersökning har Pensionsmyndigheten frågat 974 pensionssparare i vuxen men ej pensionerad ålder vad de tror påverkar storleken på pensionen mest. Hälften trodde på det privata sparandet.

Och det var både egenföretagare och anställda som trodde så.

MISSA INTE: Domedagsrapport om hushållens ekonomi: “Inte armageddon, men…”

Bara 25 procent

Endast 25 procent trodde att det var tidpunkten som har störst påverkan. Men så är det.

Det skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS

Undersökningen gjordes av opinionsinstitutet Demoskop åt myndigheten.

Det vanligaste är att man sparar 500 kronor i månaden.

ANNONS

Senaste nytt

Övertro på månadsspar

Men den som sparar 500 kronor i månaden från 23 års ålder, tills dess de fyller 67 höjer bara sin pension med blott 10 procent. En kortare tids sparande, eller ett lägre belopp, innebär naturligtvis en ännu mindre andel.

Det vanligaste sparbeloppet bland de som uppger att de sparar till pension är upp till 500 kronor per månad, vilket 29 procent bland dem som sparar uppger. Den som sparar 500 kronor per månad från 23 års ålder fram till pensionering vid 67 års ålder får ett eget sparande som utgör 10 procent av hela pensionen. Sparbeloppets storlek och spartidens längd påverkar andelen.

3 delars pension

“För vissa är det viktigt med ett eget sparande till pension, exempelvis för företagare eller om du inte har tjänstepension från din arbetsgivare. Men för de flesta av oss påverkas pensionen mest av hela livets inkomster, om man har tjänstepension och vid vilken ålder man väljer att börja ta ut sin pension”, säger Agneta Claesson.

Ersättningen består av tre delar. Den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det egna sparandet.

ANNONS

Ett exempel som Pensionsmyndigheten visar på är en person som tjänar 33 000 kronor när de går i pension, och får 13 400 kronor i allmän pension och 1900 i tjänstepension. Om de sparade 500 kronor i månaden sedan de var 23 år tills de går i pension får de uppskattningsvis 1900 kronor i månaden av det privata sparandet, eller 10 procent – exempelvis på ett ISK-konto, för en total utbetalning på 19 200 kronor i månaden.

Läs mer om pension och sparande:

Vill du läsa mer om den pågående krisen i banksektorn? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst om allt från privatekonomi till världsekonomi.

Det här kan du behöva veta för att bli lycklig som pensionär

Alecta kopplar in jurister – vill få tillbaka miljarderna

Macron pressas av pensionsprotester

Svenska pensioner i alla krisbanker – 20 miljarder borta

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS