I Estland gör en ny reform att folket kan plocka ut sina sparade pensioner i förtid, samtidigt står svenska banker i skottgluggen – här är orsaken.

ANNONS

Många estländare uppges nu leva loppan sedan den nya pensionsreformen trädde i kraft. Den beskrivs som unik och gör det möjligt att plocka ut sin sparade pension i förtid, berättar SVT.

I landet har bankerna, med betoning på svenska banker, haft hand om pensionssparandet men inte lyckats få någon avkastning på invånarnas sparade pensioner.

Detta har gett upphov till svidande kritik och funderingar hos såväl politiker som gemene man. Man har undrat varför bankerna inte förmår att bringa avkastning på pensionssparandet till skillnad mot hur det ser ut i Sverige.

”Bankerna har stulit pengarna”

”Bankerna har verkligen stulit pengarna av oss”, säger Henn Liiva från Tallinn, berättar SVT och rapporterar om att estländarna tömt pensionskassorna på 1,3 miljarder euro under hösten.

I många fall, enligt artikeln, spenderas pengarna på lyxkonsumtion – exempelvis dyra bilar, tv-apparater och resor.

En del verkar lägga pengarna på sprit, men en och annan tänker också ett varv till och betalar av på sina bolån.

”Vi har sett hur många människor har betalat tillbaka sina bostadslån den senaste tiden”, säger Kaire Peik vid Swedbank till SVT.

Läs även: Analyschef: ”Pensionen blir lägre och lägre” [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Jobba och ta ut pension – och slipp skattesmäll [Dagens PS]

Läs också: Lönsamt att jobba och ta ut pension – samtidigt [Dagens PS]

Läs vidare: Inkomstpensionen ökar markant nästa år [Dagens PS]