Lönsamt att jobba och ta ut pension - samtidigt

Uppdaterad: 25 sep. 2021Publicerad: 25 sep. 2021
pension lägre
"Andelen allmän pension av slutlön, den så kallade kompensationsgraden, blir lägre och lägre", konstaterar Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren. (Foto: TT)

Över en kvarts miljon svenskar väljer att jobba och samtidigt ta ut sin allmänna pension. Och det lönar sig att vara så kallad jobbonär.

ANNONS
ANNONS

I ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten framgår det att unt 264 000 svenskar som tar ut sin allmänna pension samtidigt har en förvärvsinkomst.

De så kallade jobbonärerna motsvarar cirka 16 procent av hela pensionskollektivet och beräkningar som Pensionsmyndigheten gjort visar att det är lönsamt att vara jobbonär; att jobba och samtidigt ta ut pension.

Ökar inkomsten med en halv miljon

“För ett typfall med lönen 32 000 kronor i månaden (2021) ger halvtidsarbete fram till 66 års ålder kombinerat med halvt uttag av allmän pension från 63 års ålder 1 900 kronor mer i allmän pension per månad livet ut jämfört med om personen i stället gått helt i pension vid 63 års ålder. Totalt sett kommer det ha gett en ökad inkomst på en halv miljon kronor efter skatt fram till 86 års ålder, jämfört med en pensionering vid 63 års ålder”, skriver Pensionsmyndigheten.

Om samma typfall i stället jobbar ett extra år med halvtidsarbete och halvt uttag av allmän pension, från 65 till 66 års ålder, så ger det ungefär 700 kronor mer i månaden livet ut i allmän pension.

Den totala inkomsten ökar då med drygt 160 tusen kronor efter skatt fram till 86 års ålder.

Ger extrapengar “här och nu”

“Det är viktigt att påpeka att våra beräkningar baseras på typfall och inte på verkliga personer. Många olika faktorer påverkar hur mycket eller lite det ger i pension att jobba och ta ut pension samtidigt. Men förutom att fortsatt arbete ger ett ökat intjänande till pensionen så ger det även en ökad inkomst här och nu”, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

På senare år har andelen personer som arbetar och tar ut pension ökat stadigt.

Ännu fler tror Erik Ferm att det skulle bli om man fick kunskap om hur det går till.

Och att det dessutom är riktigt lönsamt.

“Man behöver inte göra antingen eller utan det fungerar utmärkt att göra både och”.

Denna artikel publicerades först under Juni 2021

Läs även: Få vill jobba längre för högre pension »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.