Dagens PS

Nu upphör Portugal som skatteparadis

Portugal skatteparadis
Svenskar med privat tjänstepension som är bosatta i Portugal och Grekland tvingas från och med årsskiftet betala svensk skatt. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 nov. 2021Publicerad: 29 nov. 2021

Svenskar med privat tjänstepension som är bosatta i Portugal och Grekland tvingas från och med nästa år betala svensk skatt – tiden som skatteparadis är förbi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från årsskiftet ska svenskar som bor i Portugal och Grekland – och som har privat tjänstepension från Sverige – betala svensk skatt på sin pension.

Bakgrunden är att Sveriges skatteavtal med de två länderna sagts upp. Berörda pensionärer kan behöva ansöka om särskild inkomstskatt i Sverige redan i höst för att skatten ska bli rätt, enligt Skatteverket.

Riksdagen har beslutat att svenskar som fram till nu har betalat låg eller ingen skatt alls i Portugal och Grekland på sina svenska privata tjänstepensioner från och med 1 januari 2022 ska beskattas i Sverige.

Skatten blir i de flesta fall 25 procent, men den som sedan tidigare har ett beslut om särskild inkomstskatt som gör att ingen skatt ska dras kommer automatiskt att få det rättat, enligt skattemyndigheten som försäkrar att ett nytt beslut med “rätt nivå på skatten” tas.

Då kan det bli fel skatt

Du som inte haft särskild inkomstskatt tidigare uppmanas att agera snabbt för att få det.

“Pensionärer som tidigare inte har haft beslut om särskild inkomstskatt behöver ansöka om det så snart som möjligt. Annars riskerar skatteavdraget att bli fel”, säger Malin Barkestad, sektionschef på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Särskild inkomstskatt för utomlands boende är en definitiv skatt på 25 procent.

ANNONS

Personen som får beslut om det behöver inte deklarera. Utbetalaren gör avdrag för skatten innan pensionen betalas ut. Ansökan om särskild inkomstskatt görs enklast i e-tjänsten på skatteverket.se, men går också att göra via pappersblankett, förklarar Skatteverket.

Även andra områden berörs

Sveriges uppsagda skatteavtal med Portugal och Grekland påverkar beskattningen på fler områden än privata tjänstepensioner.

För personer bosatta i Sverige kan det bli högre beskattning på utdelning, ränta och royaltyinkomster som kommer från Grekland och Portugal. Företag med investeringar eller verksamhet i Portugal eller Grekland kan också få högre skatt därifrån på utdelning, ränta och royalty.

“Konsekvenserna av de uppsagda skatteavtalen är beroende av förutsättningarna i varje enskilt fall och påverkas dessutom av lagstiftningen i Portugal och Grekland”, skriver Skatteverket.

Omkring 4 000 svenskar har bosatt sig i Portugal sedan dubbelbeskattningsavtalet infördes 2002, det vill säga det avtal som vid årsskiftet upphör.

Flera kända näringslivstoppar bor i dag på ålderns höst i Portugal och kommer nu enligt Dagens Industri tvingas betala miljoner i skatt till svenska staten när skattefriheten försvinner.

Ett av flera exempel på förmögna pensionärer som Di nämner är Telias tidigare vd Lars Nyberg. Han bosatte sig i Portugal 2013 och har sedan dess får sin skatt sänkt med 25-30 miljoner kronor på flytten från Sverige, enligt tidningen.

ANNONS

Läs mer: “Punkt för skattefri gräddfil för eliten”

Läs även: Anderssons skatteförslag totalsågas: “Undermåligt”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS