Dagens PS

Anderssons skatteförslag totalsågas: "Undermåligt"

Kvinna njuter av solnedgången i Grekland.
Drömmer du om en skön tillvaro i Grekland eller Portugal som pensionär? Sveriges regering med finansminister Magdalena Andersson (S) är just nu i färd med att straffbeskatta utflyttade pensionärer, så tillvaron på ålderns höst blir kanske inte så behaglig som du önskar. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 mars 2021Publicerad: 28 mars 2021

“Det är ett undermåligt politiskt beslut”, anser en skatterådgivare om regeringens förslag att säga upp skatteavtalen med Grekland och Portugal. Varför vill Sverige “skambelägga pensionärer”? undrar samtidigt en Greklandmäklare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) vill regeringen sätta “punkt för en skattefri gräddfil för eliten” genom att säga upp skatteavtalen med Grekland och Portugal.

Men kritikerna anser att det snarare handlar om att straffa svenska pensionärer som utflyttat från Sverige i hopp om att få lite guldkant på tillvaron på ålderns höst.

“Varför vill man skambelägga pensionärer som drömmer om att flytta utomlands?” undrar Inger Söderlund, vd och mäklare på Greklandmäklarna, i Dagens Industri (obs, betalvägg, inloggning krävs).

Straffbeskattar pensionärer

Skatterådgivaren Göran Andersson på Sparsam Skatt ser de uppsagda skatteavtalen från regeringens sida som ett sätt att straffa svenska pensionärer som bosätter sig utomlands.

“Att några hundra svenska pensionärer flyttar till Portugal eller Grekland bör inte vara skäl för att säga skatteavtal som fyller en mängd funktioner. Det är ett undermåligt politiskt beslut”, säger Göran Andersson till Di.

Både Grekland och Portugal följer OECD:s skattenorm, påpekar han och tycker det är “beklagligt” att Sverige sätter sig över Portugals och Greklands skattelagstiftning, vilket drabbar svenskar.

Dessutom slår Sveriges agerande mot EU:s fria rörlighet, anser han.

ANNONS

Skatterådgivaren säger till Di att Sverige ägnar sig åt att “utöva påtryckning” på suveräna stater, samtidigt som “svenskar kommer i kläm”.

Då blir skatten 25 procent

I dag betalar svenskar bosatta i Grekland 7 procent i skatt på tjänstepensionen. I Portugal är skatten 10 procent.

Med de uppsagda skatteavtalen blir den svenska skatten på tjänstepensionen i stället 25 procent både i Grekland och Portugal.

Tidigare i veckan lämnade regeringen med finansminister Magdalena Andersson i spetsen två propositioner till riksdagen om att säga upp skatteavtalen med Grekland och Portugal.

“Nu sätter vi punkt för en skattefri gräddfil för eliten. Det kommer inte längre vara möjligt att flytta till Portugal och Grekland för att ta ut fallskärmar och mycket hög privat tjänstepension helt eller nästan skattefritt”, sade Magdalena Andersson och deklarerade att välbeställda fortsättningsvis inte ska slippa undan att betala för svensk välfärd.

Mäklarduo: Skatteplanering inte skälet

Inger Söderlund på Greklandmäklarna och även Johanna Strand, mäklare på Svenska Mäklarhuset i Grekland, menar att det inte handlar om skatteplanering när svenskar väljer att flytta till Grekland.

ANNONS

“Intresset för Grekland är stort och jag tror inte att det är skatten som är huvudorsaken till att folk väljer att flytta hit, den är snarare ett komplement. Man flyttar till Grekland för att uppleva klimatet, kulturen och den goda maten. Det är det som lockar mest”, säger Inger Söderlund till Dagens Industri.

“En av de största kundgrupperna hos oss är de som är i 50 eller 55-årsåldern som börjat planera inför pensionen, men det är ingen av dem som ens har pratat om skatten”, säger Johanna Strand till tidningen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS