Dagens PS

"Punkt för skattefri gräddfil för eliten"

hårdhandskar bidragsfusk
Finansminister Magdalena Andersson (S) deklarerar att regeringen nu tänker vara stenhård mot kriminella som ägnar sig åt bidragsfiffel. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 mars 2021Publicerad: 22 mars 2021

Regeringen säger upp skatteavtalen med Portugal och Grekland. “Nu sätter vi punkt för en skattefri gräddfil för eliten”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I morgon överlämnar regeringen två propositioner till riksdagen med förslag om att säga upp Sveriges skatteavtal med Grekland respektive Portugal.

Bakgrunden är att svenskar som flyttar dit betalar en mycket låg eller ingen skatt alls på exempelvis tjänstepensioner och kapitalvinster, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Slut på fallskärmar i Sydeuropa

“Nu sätter vi punkt för en skattefri gräddfil för eliten. Det kommer inte längre vara möjligt att flytta till Portugal och Grekland för att ta ut fallskärmar och mycket hög privat tjänstepension helt eller nästan skattefritt.”

“Vanligt folk som slitit ett helt yrkesliv betalar för vår gemensamma välfärd medan en grupp slipper undan. Så ska vi inte ha det”, säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar.

Hon tillägger att som det är nu riskerar förtroendet för Sveriges skattesystem att skadas.

Enligt regeringen är tanken med skatteavtal att ingen ska drabbas av dubbelbeskattning. Men dagens skatteavtal med Portugal och Grekland bidrar i stället till skatteplanering.

Skatt på pensioner ska ske i Sverige. Ingen annanstans, är budskapet.

ANNONS

Regeringens förslag är att skatteavtalen ska upphöra att gälla 31 december i år. Det innebär att de inte längre kommer att tillämpas från och med beskattningsåret 2022. För tidigare beskattningsår är avtalen fortsatt tillämpliga.

Läs även: Hon förklarar nu krig mot företagens skatteflykt »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS