Skillnaden mellan den lägsta och den högsta pensionsåldern kan vara så mycket som ett årtionde för de som gått i pension, även mellan världens stora ekonomier.

ANNONS

I länder som Colombia, Mexiko och USA kan män i genomsnitt förvänta sig pensionärsliv i 10 år, I Frankrike och Luxemburg kan de dock se fram emot cirka 18 år med pension, rapporterar Bloomberg.

Överallt kämpar länder med samma dilemma, när livslängden ökar börjar regeringar trycka på för att människor ska jobba längre.

Men, antalet år som människor kan vänta sig att leva med hälsan i behåll har inte ökat lika snabbt som livslängden.

MISSA INTE: Fick en miljard för mycket i pension [Dagens PS]

Genomsnittlig pensionsålder 64

Den senaste jämförbara datan som finns för medellivslängd för män i OECD-länderna är från 2019, då var den 82 år och den genomsnittliga effektiva pensionsåldern var 64 år.

Den effektiva pensionsåldern är den ålder då folk slutar arbeta, vilket inte alltid är detsamma som den officiella statliga pensionsåldern.

ANNONS
ANNONS

Hur länge människor lever som pensionärer varierar från land till land, den effektiva pensionsperioden sträcker sig från 12,9 år i Mexiko till 23,3 år i Frankrike.

Något bättre för kvinnor

En annan viktig sak att jämföra är hur länge människor kan vänta sig att leva med hälsan i behåll, den friska pensionstiden, den varierar från 7,7 år till 18,5 år.

För kvinnor är situationen något bättre då de i genomsnitt lever lite längre än män. Kvinnor i OECD-länderna har ungefär 22,8 år som pensionärer, men en tredjedel av den tiden kan de leva med dålig hälsa.

Pension minskar (!) i vissa länder

Många oroar sig för att pensionen i framtiden inte kommer vara vad den varit. Pensionens längd har börjat plana ut, eller till och med minska i vissa länder.

I genomsnitt har faktisk antalet friska pensionärer minskat. Kvinnor kunde år 2019 förvänta sig 16,4 år som pensionärer med god hälsa, vilket är en minskning med 1,4 år från år 2000.

Om hälsan inte förbättras när pensionsåldrarna stiger finns det risk att den tid vi får leva som friska pensionärer blir ännu kortare.

ANNONS
ANNONS

Bättre i Västeuropa än i Amerika

I den här analysen har Bloomberg endast tittat på den förväntade livslängden för personer som redan fyllt 60.

Statistiken visar dock tydligt att pensionärer i Västeuropa har de längsta perioderna med pension då de får vara friska och att Amerika har några av de kortaste.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Pension riskerar att bli ett rikemansnöje igen [Dagens PS]