Fram till nu har många pensionssparare suttit inlåsta i dyra försäkringar, men nu kan de flytta sina pengar – totalt 142 miljarder kronor.

ANNONS

Det är inte småpotatis det handlar om när flytträtten från och med nu, den 1 juli, har utvidgats till glädje för de pensionssparare som tvingats sitta kvar med gamla och dyra försäkringar.

Flytträtten omfattar även försäkringar som tecknats före 1 juli 2007 och det totala beloppet som nu kan flyttas runt är 142 miljarder kronor, skriver Realtid.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att det som hänt är ”mycket viktigt” ur konsumentsynpunkt.

Svenskarna är i dag i huvudsak exponerade mot premiebestämda pensioner och mot bakgrund av det måste pensionsspararna ha chansen att bestämma själva hur de vill positionera sig för ”få bästa möjliga utfall”, slår Frida Bratt fast och konstaterar att spararna nu får möjlighet att flytta och få lägre avgifter på sitt sparade pensionskapital.

Nästa steg hoppas hon blir att krånglet försvinner vid flytten av pensionspengar och där efterlyser hon politisk handling då hon anser att marknadsaktörerna inte är bäst lämpade för att styra upp det.

Hon nämner MinPension som ett bra exempel på området.

Läs mer här.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ny lag gör det billigare att flytta pension [Dagens PS]

Missa inte: Nya regler – pensionärer förlorar tusenlappar [Dagens PS]