Dagens PS

Ny lag gör det billigare att flytta pension

Nordnet
Nordnets sparekonom Frida Bratt. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 apr. 2021Publicerad: 03 apr. 2021

Från och med i dag den 1 april får det kosta max omkring 600 kronor att flytta sin pension och andra försäkringar, uppger DN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det här är ett viktigt steg mot en schysst pensionsmarknad”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till tidningen.

Regeringen har infört ett avgiftstak för flytt av pension och andra försäkringar.

Alla har rätt att flytta sitt försäkringssparande enligt lagen, men det har tidigare kostat alldeles för mycket för många, menar Frida Bratt.

“I praktiken har man hindrat den flytträtt som finns. Sparare som har velat flytta sin pension har sett att det inte lönar sig och då blir de kvar i dåliga villkor. Att det ska gå till så är oacceptabelt”, säger Bratt till Dagens Nyheter.

Omfattar inte kollektivavtalad tjänstepension

Den som vill kan nu flytta sitt individuella försäkringssparande utan att drabbas av höga avgifter, men avgiftstaket gäller inte kollektivavtalad tjänstepension.

Frida Bratt förklarar i artikeln att svenskarna betalar 2,6 miljarder kronor om året i samlade pensionsavgifter för tjänstepensionssparande utanför kollektivavtalen. Det är pengar som hon anser borde ha gått till svenskarnas pensioner i stället för till pensionsbolagen.

De höga avgifterna har varit föremål för mycket debatt och kritik, även i regeringen som nu har ändrat lagen och sänkt flyttavgifterna kraftigt.

Stefan Thelenius, pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, välkomnar reformen:

“Ja, det kommer att bli billigare för konsumenten. Tidigare kunde det röra sig i tiotusentals kronor i avgifter för konsumenter som hade lyckats spara ihop ett större pensionskapital”, säger han till DN.

Läs även: Anderssons skatteförslag totalsågas: “Undermåligt” »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS