Bara två av tio, 21 procent, av svenskarna tror sig få en rimlig pension när tiden är inne att lämna yrkeslivet, enligt en ny undersökning, skriver Di.

ANNONS

Det är sparkoncernen Skandia som står bakom rapporten om vad svenskarna anser om pensionssystemet och hur de funderar kring privatekonomin och sin pension.

Undersökningen uppmärksammas av Dagens Industri, som konstaterar att fyra av tio anser att 80 procent av slutlönen är en rimlig pension.

Ännu fler, nästan åtta av tio, tycker att 70 procent av lönen är en okej pension.

Men endast 21 procent, två av tio, tror att de får en pension som rimmar med önskemålen, och fyra av tio utgår från att deras pension blir maximalt hälften av vad lönen ligger på.

Pensionsexperten: ”Onödigt pessimistiska”

”Många är onödigt pessimistiska skulle jag säga. Möjligen glömmer man bort den så viktiga tjänstepensionen i ekvationen. Samtidigt finns ett gap mellan den pension de flesta tycker är rimlig och de mest sannolika nivåerna”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, till Di.

Samtidigt säger experten att de som i dag är mitt uppe i sin karriär antagligen inte får så hög pension som de drömmer om.

ANNONS
ANNONS

Men ett eget sparande kan hjälpa upp pensionen och dessutom öka möjligheten att gå i pension tidigare än planerat, förklarar Skandias pensionsekonom.

ISK-sparandet är utbrett

Hela sju av tio svenskar sparar också till sin pension, och hälften gör det regelbundet enligt rapporten, vilket är höga siffror.

Vanligast är sparande i ISK (investeringssparkonto) eller kapitalförsäkring, som tillåter uttag när som helst.

Bara var tredje person tar dock hänsyn till pensionen vid val av deltidsarbete, föräldraledighet och tidpunkt för pensioneringen, framgår det.

Många vill också gå i pension i förtid, trots att det är klart fördelaktigt att jobba längre.

Vid årsskiftet höjs åldern till 63 år för den som vill checka ut från arbetslivet tidigare, och garantipension går samtidigt att få tidigast vid 66 år.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om pensionsrapporten på Di.se.

Läs även: Jubla, pensionssparare – pengarna inte längre låsta [Dagens PS]

Läs mer: Pensioner blir valfråga – partierna rustar för strid [Dagens PS]

Missa inte: Nya regler – pensionärer förlorar tusenlappar [Dagens PS]