Frågan om svenska folkets pensioner har intensifierats – båda blocken satsar på det som valfråga när valrörelsen nu går in i sin slutfas .

ANNONS

Tidningen Här och Nu, som tillhör Svenska KommunalPensionärernas Förbund, har räknat hur många gånger partiledarna nämnt orden pension och äldre i sina tal under Almedalsveckan. Överlägsen etta är Vänsterpartiets Nooshi Dagodstar, som nämnde pensioner elva gånger och äldre en gång under sitt tal. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf nämner inte orden alls – övriga hamnar någonstans däremellan.

Höjning röstade igenom med minsta möjliga marginal

Pensionerna för de sämst ställda höjs redan innan valet, i augusti. Det sker utan att man kommit överens över blockgränserna, förslaget gick den 22 juni igenom riksdagen med minsta möjliga marginal, 174 mot 173 röster. Vad partierna verkar rörande överens om är att pensionerna fortsatt kommer att bli en valfråga den 11 september.

”Frågan om pensionerna blir en valfråga. Partierna behöver redovisa vad man vill göra för pensionärer som jobbat och slitit ett helt yrkesliv”, säger Finansminister Mikael Damberg (S) till Sveriges Radio.

”Trots motstånd från M och SD – nu höjs pensionerna!” är rubriken på ett debattinlägg i VLT av partisekreteraren Tobias Baudin (S) och riksdagsledamoten Olle Thorell (S) angående den höjning av garantipensionen med 1 000 kronor som röstats igenom av riksdagen.

Båda sidor rustar för pensioner som valfråga

Också oppositionen rustar för strid om pensionerna i valet.

”Arbetslinjen är så central för oss och för alla våra fyra partier (M, KD, L och SD). Vi kommer aldrig att överge alla de som slitit ett helt arbetsliv. De måste också få en förstärkning. Det är rätt och det är rättvist”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson om det förslag från högerpartierna som förlorade mot regeringens i riksdagen.

”Vi får fortsätta att kämpa för att det blir verklighet. Det här kommer att bli en valfråga, det är jag övertygad om”, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

ANNONS
ANNONS

Även bland andra aktörer i samhället går debatten het. ”Premiepensionen har varit en framgång”, skriver Pensionsmyndighetens generaldirektör Daniel Barr i en debattartikel i Aftonbladet efter att systemet sågats av debattören Jan Hagberg som menat att det gett sämre pensioner till dagens pensionärer.

Läs även: Fel och fusk i pensioner – ”stor andel” [Dagens PS]