Börsen vägen till sköna tusenlappar mer i pension

Uppdaterad: 20 apr. 2022Publicerad: 20 apr. 2022
börsen pension
Du kan vässa din pension mer flera tusenlappar i månaden. I artikeln får du tips. Bilden är tagen i ett annat glatt sammanhang. (Foto: TT)

Med små enkla medel går det att få pensionen att växa med tusenlappar – och vägen dit går via börsen, enligt en ny rapport.

ANNONS
ANNONS

“En väg är att fördela om i den allmänna pensionen så att en större del av den går till premiepension. Det kan innebära tusenlappar mer i pension varje månad för en medelinkomsttagare”, skriver Swedbank och sparbankerna som gjort en analys på det angelägna temat.

Nästan fyra av tio svenskar anser att pensionen borde vara 80 procent av lönen, men de flesta får nöja sig med en pension på 70 procent av sin inkomst på ålderns höst, konstaterar bankerna.

Arturo Arques, Swedbanks och sparbankernas privatekonom, ser emellertid goda möjligheter för den som vill höja sin pension.

“Större andel på börsen kan vara nyckeln till högre pensioner”, heter det bland annat.

Det kan även ske genom höjda pensionsavgifter, som i sin tur genererar högre avsättning.

Där till kan tjänstepensionen höjas, det vill säga den del av pensionen som arbetsgivaren betalar.

Placera en större del av din allmänna pension i fonder

Ytterligare ett sätt, kanske det mest framkomliga, är att omfördela den allmänna pensionen, alltså pensionen som kommer från staten, så att en större del placeras i fonder på börsen.

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension.

Premiepensionen är den del som placeras i fonder eller i det statliga förvaltningsalternativet AP7 Såfa.

Sedan premiepensionen infördes 1995 har den genomsnittliga värdeökningen varit 7,5 procent per år medan inkomstpensionen som följer inkomstutvecklingen i samhället har räknats upp med 3,1 procent per år.

ANNONS
ANNONS

“Genom att avsätta en högre andel av den allmänna pensionen till premiepensionen kan pensionerna öka. För att inte öka marknadsrisken och den individuella risken för mycket skulle avsättningen kunna begränsas till fem procent varav hälften till AP 7 Såfa. En liten förändring kan tyckas men som i slutändan kan få stor betydelse”, säger Arturo Arques i pressmeddelandet.

Ett annat sätt är förstås att också spara själv till sin pension. Enligt Swedbank och Sparbankerna skulle 67 procent, nästan sju av tio, spara mer till sin pension om de kunde göra skatteavdrag eller om sparandet var subventionerat på annat sätt.

Läs även: Halva pensionen riskerar att ryka för unga vuxna

Läs mer: Då ryker tiotusentals kronor av din pension 

Läs också: Pension i förtid – då går tusenlappar upp i rök 

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS