Halva pensionen riskerar att ryka för unga vuxna

Uppdaterad: 23 mars 2022Publicerad: 23 mars 2022
halva pensionen
Se till att ha koll på din framtida pension för att undvika en mardröm den dagen det är dags att runda av arbetslivet. Bilden är en illustration och tagen i ett annat sammanhang. (Foto: TT)

Drygt sju av tio av 18-34-åringarna uppges ha noll eller lite koll om pensionssystemet och riskerar att förlora halva sin pension.

ANNONS
ANNONS

Enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna upplever mer än 70 procent, drygt sju av tio, av 18-34-åringarna att de har lite eller ingen koll alls på hur pensionssystemet fungerar.

Pensionen består dels av en allmän pension från staten, dels av tjänstepension från arbetsgivaren och pensionens storlek baseras på hur stor den sammanlagda inkomsten är under yrkeslivet.

Pensionen brukar bli ungefär 70 procent av lönen åren före pension.

Tjänstepension väger tungt

Pensionen påverkas negativt av exempelvis studier och sabbatsår. Deltidsarbete får också kännbara effekter och – inte minst – om arbetsgivaren  betalar in till din tjänstepension eller inte.

Det går visserligen att kompensera upp mycket med extraarbete eller eget sparande till pension. Men just tjänstepension är viktigt för din framtida ekonomi. Se därför till att förhandla om det vid anställning om kollektivavtal saknas.

“Att arbeta utan tjänstepension ett helt arbetsliv kan för en höginkomsttagare innebära halverad pension, medan det för en medelinkomsttagare kan innebära 25-30 procent lägre pension. Även perioder utan tjänstepension påverkar. Jobbar man i tio år hos en arbetsgivare som inte sätter av till tjänstepension får man räkna med 1 000-2 000 kronor lägre pension, beroende på hur hög lön man har”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande där Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på banken, råder dig att försöka få kompensation genom högre lön om arbetsgivaren inte sätter av till tjänstepension.

Om arbetsgivaren vägrar lönekompensation tycker hon att du ska byta arbetsgivare.

Läs även: Då ryker tiotusentals kronor av din pension

Läs mer: Pension i förtid – då går tusenlappar upp i rök

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.