25 fackförbund i offentlig sektor har kommit överens med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, om nya avtal som innebär bland annat högre pensioner för 1,2 miljoner svenskar som är offentliganställda, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

ANNONS

Avtalet rör hur det så kallade las-avtalet ska införas med nya regler för omställning. Parterna har i samband med detta tagit ett större grepp och kommit överens om även högre pensioner och satsningar på arbetsmiljö.

Avtalet rör 1,2 miljoner offentliganställda, från undersköterskor till lärare. Medlemmar i 25 olika fackförbund med både arbetare och tjänstemän berörs av förändringarna. Uppgörelsen kallas historisk av SKR:s ordförande Anders Knape.

”Utifrån vår utgångspunkt är det här en nödvändig förändring för att höja pensionerna för våra anställda, göra oss till mer attraktiva arbetsgivare och samtidigt över tid få ett system som är förutsägbart och där vi vet vilka pensionskostnader vi kommer att ha”, säger han till Sveriges Radio Ekot.

”Flera hundralappar” högre pension

Det gamla förmånsbestämda pensionssystemet skrotas och ersätts med högre avsättningar till den nya avgiftsbestämda avtalspensionen, som höjs från 4,5 till 6 procent för löner upp till drygt 44 000 kronor i månaden. Avsättningarna höjs från 30 till 31,5 procent för högre löner, enligt SR. Arbetsgivarna är nöjda för att kostnaderna nu kan förutses bättre, och facket hyllar högre pensioner.

”Efter ett långt arbetsliv är det alldeles för många medlemmar som i dag får en alldeles för låg pension och att kunna höja avtalspensionen med 1,5 procent betyder flera hundralappar extra i pension i framtiden för medlemmarna i Kommunal”, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog. 

ANNONS
ANNONS

Förhandlat bort undantag från turordningsreglerna

Anställda och uppsagda får större möjlighet till utbildning med en bra ersättning, precis som på den privata sidan. Omställningsavtalet ska också gälla för visstidsanställda och sjuka. I offentlig sektor har fack och arbetsgivare dessutom förhandlat bort undantaget på tre personer från turordningsreglerna vid en neddragning.

Läs även: Oklart läge kring pensioner – blir det mer pengar? [Dagens PS]