Det råder stor osäkerhet om pensionerna. Vid sidan av sin uppgörelse med Vänsterpartiet har Magdalena Andersson flaggat för en allmän höjning av svenska pensioner – men också av pensionsavgifterna. De borgerliga partierna i pensionsgruppen överväger fortfarande det alternativet.

ANNONS

Vänsterpartiets uppgörelse för att släppa fram Magdalena Andersson leder till 1000 kronor mer pension för de sämst ställda. Pengarna kommer genom ett höjt så kallat garantitillägg, vilket finansieras från statskassan.

Men S vill gärna bygga om pensionssystemet mer långsiktigt. I regeringsförklaringen har statsministern sagt att pensionerna behöver höjas och att därför ”måste inbetalningarna till pensionssystemet öka”. Det är Socialdemokraternas förslag för att på sikt åstadkomma en höjning, enligt Dagens Nyheter.

Pensionsavgifterna dras från löntagarnas löner, placeras, och plockas sedan ut som inkomst- och premiepensioner.

En avgiftshöjning behövs inte för att pensionssystemet går back just nu, tvärtom finns där ett stort överskott. Men en del pensionsexperter vill ändå införa en ”gas” i systemet. Det innebär en extra höjning både av pensioner och av löntagarnas pensionsavgifter. Det är det som S vill åstadkomma.

För att partiet ska kunna gå vidare med förslaget om höjd avgift måste partiet lägga fram det inför pensionsgruppen, som inte är enig i frågan.

Pensionsgruppen osäker om framtid för pensioner

Pensionsgruppen består av representanter för samtliga riksdagspartier utom V och SD och måste vara enig om större förändringar av pensionssystemet. Dessutom  har varje parti ett veto, skriver Dagens Nyheter.

Tidningen har undersökt hur de borgerliga partierna ställer sig till förslaget om höjda pensionsavgifter. Här är tonen tveksam.

Liberalernas representant Bengt Eliasson säger att partiet fortfarande diskuterar frågan och att man ännu inte kommit till ett avgörande. Kunskapsläget är för dåligt ännu, säger han.

ANNONS
ANNONS

”Det behövs en bra analys av vad det betyder, men det är en väg som vi nyfiket tittar på”, säger han till Dagens Nyheter.

Centerpartiets representant i gruppen, Martina Johansson, säger att hon är osäker på om en höjning av avgifterna behövs, och menar att de sämst ställda pensionärerna kan kompenseras upp med andra lösningar.  Överskottet i pensionssystemet kan användas direkt, tycker hon.

Även KD:s representant, Hans Eklind, är tveksam. Han tycker att en ytterligare höjning av pensionsåldern är en bättre lösning