Dagens PS

Företag får skjuta på skatten – inget besked om elstöd

Företag får skjuta på skatten – inget besked om elstöd
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger på pressträffen att regeringen lämnar tre förslag om utökat skatteanstånd. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 29 dec. 2022Publicerad: 29 dec. 2022

Företag ska få skjuta på skatteinbetalningar, men något besked om elstöd ger inte regeringen. Förslagen om utökat skatteanstånd “kommer att underlätta för många”, enligt finansministern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De företag som väntat på besked om elstöd får fortsätta att vänta. Det kom inga nya besked om elstöd vid regeringens pressträff i dag, torsdag.

Däremot ska regeringen lämna in tre förslag om utökade skatteanstånd, enligt Svenska Dagbladet.

Utökar antalet månader

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) berättar att man vill öka anståndsmånaderna från dagens nio till tolv, och att företag kan ansöka om anstånd för perioden april till juni 2022.

Regeringen föreslår även att den bortre tidsgränsen för skatteanstånd flyttas från 12 februari 2023 till 12 september.

ANNONS

Senaste nytt

“Underlätta för många företagare”

“De här tre förslagen kommer underlätta för många företagare när man känner att det är tufft med likviditet”, säger finansminister Elisbeth Svantesson vid pressträffen enligt SvD.

Enligt regeringens beräkningar kommer den utökade möjligheten att skjuta upp skatteinbetalningar att landa på runt 16 miljarder kronor.

ANNONS

Längre ekonomisk vinter

På pressträffen konstaterar finansministern att varsel och konkurser ökar. Prognosen från regeringen pekar också mot ökad arbetslöshet under 2023 och 2024.

“Den ekonomiska vintern blir både lite kallare och längre än vad vi tidigare prognostiserat”, säger Elisabeth Svantesson enligt SvD.

Företag får skjuta på skatten – inget besked om elstöd

Förutom finansminister Elisabeth Svantesson (M) deltog också energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) vid dagens pressträff. Foto: TT

Inga besked om elstöd

När det gäller ett eventuellt elstöd till de norra delarna av landet säger närings- och energiminister Ebba Busch (KD) att man inte utesluter någonting, och att man löpande tittar på hur elpriserna påverkar företag och hushåll, uppger Aftonbladet.

Ebba Busch säger att de södra delarna av landet under en längre tid fått hantera höga elpriser, och att man inte utesluter ytterligare åtgärder när nu också de norra delarna drabbas

“En del av hushållen i elområde tre och fyra som får stöd nu i februari hade det väldigt tungt redan förra vintern”, säger Ebba Busch enligt Aftonbladet.

ANNONS

“Men vi tittar kontinuerligt på den frågan och kommer att återkomma.”

Läs även: Christer Gardell: Ge tillbaka pengarna! 

Läs även: Chocken: EU stoppar regeringens elstöd 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS