Senaste nytt

annons

Mikael Damberg till motattack: Ekonomerna har fel

Mikael Damberg till motattack: Ekonomerna har fel

Två tunga ekonomer sågar regeringens elstöd, men finansminister Mikael Damberg (S) viftar bort kritiken och menar att stödet är ”fullt rimligt”.

ANNONS

Enligt ekonomerna Lars Calmfors och John Hassler agerar regeringen och även andra partier huvudlöst med sina löften om kompensation till hushållen för de extremt höga elpriserna.

”Så här kan det inte fortsätta”, sa nationalekonomen Lars Calmfors bland annat till Svenska Dagbladet om regeringens senaste utspel om ett högkostnadsskydd.

Ekonomerna varnar för att elsubventionerna till konsumenterna kan försvåra det ekonomiska läget och John Hassler har uttryckt att han både känner sig ”frustrerad” och ”beklämd” över politikernas ”feltänk”.

Men finansminister Mikael Damberg säger till SVT:s Aktuellt att det är ekonomerna som har fel och att högkostnadsskyddet till hushållen är befogat.

”Vi ska inte vara gisslan när Putin utövar utpressning mot Europa”, säger Damberg.

ANNONS
ANNONS

Enligt finansministern skulle pengarna som elförbrukarna annars betalar in till Svenska kraftnät hamna på hög.

Det är ”fullt rimligt” att betala tillbaka avgifterna, anser han.

Calmfors och Hassler anser att hushållen, med få undantag, måste uthärda de skenande elpriserna och i stället dra ner på sin elförbrukning eftersom inflationen annars riskerar att stiga ännu mer.

Duon varnar i SvD för att det kan tvinga Riksbanken att gå ännu hårdare fram med sina räntehöjningar.

Men även energiminister Khashayar Farmanbar (S) försvarar regeringen högkostnadsskydd till företag och hushåll och där tanken är att Svenska kraftnät betalar tillbaka minst 30 miljarder till hushållen av de 60 miljarder kronor som företaget  har på kontot för så kallade flaskhalsintäkter.

”Även välbärgade familjer, eller familjer i vanliga villor, har haft mycket högre elkostnader, och det är rimligt att de också får återbäring eller återfår pengarna”, säger Farmanbar bland annat i en intervju med Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Regeringen: 30 miljarder i högkostnadsskydd för elkunderna [Dagens PS]

Missa inte: Energiministern om elbrist: ”Första gången den risken finns” [Dagens PS]

Läs även: Nytt elprisrekord i Sverige i dag – och värre blir det [Dagens PS]

  • ANNONS Annons-banner
    ANNONS Annons-banner