Dagens PS

Energiministern om elbrist: "Första gången den risken finns"

Energiministern
Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar. (Foto: Christine Olsson/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 aug. 2022Publicerad: 15 aug. 2022

Med en knapp månad till valet den 11 september är energifrågorna ivrigt debatterade – Sverige exporterar mest i Europa men samtidigt varnas det för effektbrist i vinter. Dagens PS ringde upp energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) för att höra: Är det kris eller inte? Energiministern passade då också på att ge en känga till Moderaterna om kärnkraft och att de nobbat blocköverskridande samtal om energifrågorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige exporterar mest el i EU, rapporterade Reuters häromdagen. Skulle du säga att det är ett hälsotecken för det svenska elsystemet?

“Sverige exporterar ju varje år på årsbasis. Vi är ett av Europas större exportländer. Men att vi toppar listan i år handlar inte om att vi exporterar mer, utan snarare att andra länder som exempelvis Frankrike har underhållsproblem med sina kärnkraftverk och att värmen gör att de måste dra ned på produktionen. Det gör att Sverige därmed går om och toppar exportligan”, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) till Dagens PS.

“Men vi har en stabil, fossilfri och god elproduktion i Sverige. Det är en stor fördel, både för våra hushåll och våra industrier. De senaste tio åren har vi exporterat på den här nivån på årsbasis. De tidigare tio åren har det dock inte inneburit högre elpriser i Sverige på det sätt som det gör i år. Skillnaden är Rysslands och Putins agerande, och det energikrig han bedriver mot Europa.”

Samtidigt har Svenska kraftnät nyligen varnat för att södra Sverige kan tvingas att genomföra kontrollerade elavbrott på grund av effektbrist i vinter. Hur hänger det ihop?

“På årsbasis är vi en stor elexportör. Men det finns timmar under vissa dagar på året då vi har ett behov att importera el i södra Sverige. Svenska kraftnät som är myndigheten eller affärsverket som ansvarar för detta gör analyser varje år med simuleringar på hur lägesutvecklingen kommer att vara i omvärlden – hur varmt blir det, kommer de svenska kärnkraftverken kunna köras på full effekt eller inte? Hur är det med de andra väderberoende energislagen, kommer vind, vatten och sol kunna leverera mer eller mindre el? Det är massor av olika faktorer.”

“De har gjort 245 simuleringar. För 94 procent av simuleringarna kommer vi inte ha någon brist. För 6 procent av simuleringarna kan det uppstå effektbrist i södra Sverige. Det de avrundar till i genomsnitt är 0,11 timmar per år som det här kan inträffa.”

“Jag kan tänka mig att många som sätter sig in i analysen tänker att 0,11 timmar per år inte låter särskilt mycket. Men jag vill ändå säga att det är en allvarlig situation. Sedan 70-talets energikris har de här siffrorna inte landat på annat än att den risken kunnat avrundas ned till 0”, säger energiministern.

“Det visar också på hur allvarligt det är, när Ryssland nu bedriver ett energikrig mot Europa med framför allt gas. På grund av invasionen i Ukraina och den situation som är där så varken kan eller vill de europeiska länder som använder gas för att producera el använda det i samma utsträckning för att producera el. Det innebär att det kan komma ett läge någon timme där de har svårt att exportera el till oss under vintern. Det är just den risken som Svenska kraftnät kalkylerat med.”

ANNONS

“Däremot är det för Sveriges del så att vi ju har god elförsörjning och stabil elproduktion året om. Sannolikheten att vi hamnar i elbrist är väldigt låg. Men risken finns naturligtvis, och det är första gången den risken finns och inte är noll sedan 70-talets energikris.”

Din norske kollega, energiminister Terje Aasland, meddelade tidigare i veckan att Norge kan begränsa sin elexport i vinter om flödena i vattenkraften blir för låga. Kan det uppstå tillfällen där även Sverige kan begränsa exporten av el till EU för att säkerställa vårt eget behov?

“Nu är inte Norge med i EU och det samarbetet, vilket innebär att de inte kan räkna med samma stöd från EU-länder när de behöver hjälp i sitt energisystem och därmed är de inte heller bundna av att hjälpa andra. Vi är ju med i EU. Det innebär ett gott samarbete där vi när vi har ett importbehov kan importera och kan kräva att vi ska få importera men det innebär också att vi exporterar. Så vårt läge är något annorlunda.”

“Men jag vill ändå säga att i det här läget är det viktigt att vi i Europa står tillsammans. När Europa är under attack så behöver EU agera gemensamt och ska vi få andra länder att minska sitt beroende av rysk gas så behöver vi agera just tillsammans. En sak som vi kan göra är att vi bidrar med vår fossilfria elproduktion, men naturligtvis har vi alltid ett Sverige-perspektiv på det vi gör, att göra det så enkelt och så billigt som möjligt för våra konsumenter inom den möjliga lagstiftningen som finns.

Att Sverige exporterar mest av alla just nu innebär alltså att vi hjälper andra länder att spara på gasen?

“Det gör vi. I förlängningen hjälper det också oss att få lägre elpriser. De höga elpriserna är direkt beroende av att man varken vill eller kan använda rysk gas på samma sätt som man gjorde tidigare på grund av av Putins energikrig mot Europa och Rysslands invasion av Ukraina. Det är det som drar upp elpriserna, och det är det som drabbar våra sydligaste regioner i Sverige. När vi hjälper till med vår fossilfria elexport så hjälper det andra länder att spara gas till vintersäsongen, vilket också pressar priserna. Det i förlängningen är bra för oss också. Det är också väldigt bra för att det är en del av verktyget för att Europa frigör sig från ryskt energiberoende”, säger energiministern.

Du nämnde tidigare att Frankrike har stora problem med sin kärnkraft just nu. Tror du det kan påverka även synen på kärnkraft i Sverige? Tycker du att ska ha kärnkraft på medellång och lång sikt? Om vi har det, ska vi då även tillåta brytning av uran i Sverige?

“Kärnkraften spelar och kommer att spela en viktig roll i svensk elproduktion under lång tid framöver. Vi har sagt, och jag har varit väldigt tydlig med att jag är för att vi ska höja effektkapaciteten i vår befintliga kärnkraft. Vi är för att ägarna till kärnkraftverken ska kunna livstidsförlänga dem så att vi är säkra på att vi får el under lång tid framöver. Jag har också varit med och aviserat uppdrag till strålskyddsmyndigheten att de ska se över lagstiftningen för nya kärnkraftverk som den nya generationen med små modulära reaktorer, så att vi när de kommer ur forskningsfasen har en lagstiftning för dem.”

ANNONS

“De knappt 30 procent av vår el som kommer från kärnkraft är viktiga delar, och jag ser att vi under både kort, medellång och lång sikt framöver kommer att behöva kärnkraft. Vi behöver slå vakt om den och vara rädd om den.”

“Uranbrytningsfrågan är en annan fråga som vi behöver titta på lite längre fram. I dagsläget har vi ingen brist på uran, vi köper merparten av vårt uran från Australien och Kanada. Kriget i Ukraina gjorde att våra kärnkraftsägare omedelbart avslutade köpen av rysk uran. Men det har inte inneburit några problem för oss, vi kan köpa uran från andra länder än Ryssland utan att behöva bryta det i Sverige. Det gäller alla våra importberoende energislag alltifrån kärnkraft till olja till gas att vi vill minimera den ryska energiimporten så mycket det bara går eller helt avbryta den. På kärnkraftssidan har vi lyckats göra det, ägarna lyckades göra det väldigt snabbt.”

Energiproduktion

Sveriges energiproduktion 2021. (Foto: Energimyndigheten)


Vi har ju en valrörelse som pågår i Sverige just nu, där oppositionspartierna till höger pratar mycket om kärnkraft. Tycker du att det är orättvist? Du radar ju upp en del reformer som ni står bakom i Socialdemokraterna också.

“Jag tycker så här. Det är naturligtvis intressant att alla pratar om energifrågorna. Det är en angelägen fråga. När jag pratar med de stora industribolagen, Volvo, SSAB, LKAB, Northvolt, SKF, ABB. Alla är tydliga med att vi kommer att behöva mycket mer el, både på lång sikt men också på kort sikt. På lång sikt kommer kärnkraften att kunna spela en viktigare roll, men på kort sikt är det vind, sol, effekthöjningar i vattenkraften, kraftvärmeverken som kommer att spela en viktig roll. Vi har presenterat ett stort kraftpaket som innefattar både kärnkraft men också kraftvärme, sol och vind och annat och bjudit alla partier att komma till bordet att samtala om det här.”

“Anledningen till att vi gör det är för att många investerare där ute, många industrier, de vill ha villkor som är långsiktiga från politiken. Vi hörde till och med Wallenberg (Jacob, reds anm) säga i tv för drygt ett halvår sedan att han vill ha långsiktiga villkor från politiken om han ska överväga att investera i kärnkraften. Långsiktiga villkor i politiken får man när partier sätter sig och samtalar, det är därför vi har bjudit in till de här samtalen.”

“Tyvärr kan jag konstatera att moderaterna valde att utan betänketid avfärda den här inbjudan och i stället försöka driva upp en hittepå-konflikt kring kärnkraften. Som inte finns i verkligheten. Det skadar svensk industri, det skadar Sverige. Det skadar också de långsiktiga förutsättningarna för investeringar i nya kraftslag, oavsett om det är vind, vatten, sol eller kärnkraft.

Skulle du säga att Socialdemokraterna vill ha en bred energiöverenskommelse oavsett hur det går i valet? 

ANNONS

“Absolut. Vi har bjudit in till diskussioner och är väldigt seriösa med det. Vi är seriösa när vi ger uppdrag till strålskyddsmyndigheten att utreda förutsättningarna för små modulära reaktorer och vi är seriösa när vi bjuder in till breda energipolitiska samtal för att det stärker Sverige och skapar de långsiktiga förutsättningar som behövs i Sverige”, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar till Dagens PS.

Läs även: Energikris? Sverige exporterar nu mest el i Europa

Läs även: Expert: Högre elpris politikernas fel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS