”Så här kan det inte fortsätta”, säger nationalekonomen Lars Calmfors om regeringens senaste utspel om kompensation till hushållen för de höga elpriserna.

ANNONS

I slutspurten inför valet tävlar politikerna om väljarna och lägger fram det ena frikostiga förslaget efter det andra.

Regeringen vill nu införa ett högkostnadsskydd för hårt pressade elkunder där notan kan dra i väg till som mest 60 miljarder kronor.

Moderaterna har också lagt fram ett förslag på ett högkostnadsskydd för att kompensera kunderna för den dyra elen. Det paketet kostar 15 miljarder kronor.

Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi, är inte imponerad över partiernas valfläsk i kampen om väljarna.

Tvärtom säger han till SvD att det är direkt osmart med subventioner och skattesänkningar när det råder elbrist.

ANNONS
ANNONS

Politikerna agerar huvudlöst med sina el-subventioner, anser han.

”De triggar varandra. Det är som att de upptäckt ekonomiska lagar som inga ekonomer känner till. Så här kan det inte fortsätta”, dundrar Calmfors i tidningen.

John Hassler, nationalekonom och professor, säger i artikeln att han blir både ”frustrerad” och ”beklämd” över politikernas ”feltänk”.

För vissa hushåll kan det vara befogat med riktade stöd, men i grunden anser de tunga ekonomerna att konsumenterna måste dra ner och spara på sin elförbrukning och per automatik uthärda de högre elpriserna, framgår det i Svenska Dagbladet.

Följden av makthavarnas generösa el-rabatter kan bli ökad konsumtion och att inflationen skenar ännu mer, vilket kan tvinga Riksbanken att gå hårdare fram än vad som nu är fallet, lyder varningen.

ANNONS
ANNONS

Även KD, Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har presenterat olika förslag som syftar till att dämpa hushållens elräkningar.

Läs mer: Regeringen: 30 miljarder i högkostnadsskydd för elkunderna [Dagens PS]

Läs även: Nytt elprisrekord i Sverige i dag – och värre blir det [Dagens PS]