Regeringen vill att Svenska kraftnät använder minst 30 miljarder till ett ”högkostnadsskydd” för elkunderna. Det är tre gånger så mycket som fjolårets elpriskompensation.

ANNONS

Regeringen vill alltså att Svenska kraftnät ska ta av de så kallade flaskhalsintäkterna och betala tillbaka till elkunderna. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) i dag, onsdag.

”I dag har vi ett mycket viktigt besked att ge”, säger hon vid en pressträff vid lunchtid på onsdagen.

”Vi vill införa ett högkostnadsskydd för de höga elpriserna”.

Regeringen: Ta av flaskhalsintäkterna

Enligt statsministern är det ett helt nytt sätt att tänka. Bakgrunden är de extrema förhållandena på marknaden, orsakade av den geopolitiska situationen med bland annat Rysslands invasion av Ukraina.

”Faktum är att vi har något som i det närmaste liknar en krigsekonomi, säger Magdalena Andersson enligt Expressen.

”Rent konkret innebär det att de så kallade flaskhalsintäkterna som kommer in till Svenska kraftnät ska återföras till dem som betalat och som kommer att betala dem genom återbäring, sänkta priser och motköp”, fortsätter hon.

Viktigt besked till oroliga

Nästa år räknar Svenska kraftnät med att det finns runt 60 miljarder kronor på kontot för flaskhalsintäkter, enligt Ny Teknik. Ungefär hälften av det vill alltså regeringen betala tillbaka till konsumenterna.

”Det är naturligtvis ett mycket viktigt besked till alla dem som oroar sig över hur hushållskalkylen ska gå ihop”, säger statsministern.

Störst del till södra Sverige

Regeringen: 30 miljarder i högkostnadsskydd för elkunderna
Senast 15 november ska Svenska kraftnät lämna förslag på hur konsumenterna ska få tillbaka pengar, enligt energiminister Khashayar Farmanbar. Foto: TT

Hushåll och företag som drabbas hårdast ska få mest kompensation, skriver Ny Teknik. Det innebär att södra Sverige, där elspotpriset i dag slår rekord och är 11 000 gånger dyrare än i norr, får mest enligt regeringens planer.

ANNONS
ANNONS

Exakt när det blir pengar tillbaka är inte klart. Regeringen säger att det ska gå ”så snabbt som möjligt”, skriver Ny Teknik. Khashayar Farmanbar (S), energiminister, säger att Svenska kraftnät ska lämna förslag på exakt hur det ska gå till senast den 15 november.

Läs även: Oljekraftverk i gång sedan en vecka väcker starka känslor [Dagens PS]

Läs även: Energiministern om elbrist: ”Första gången den risken finns” [Dagens PS]