Elspotpriset blir nästan 11 000 gånger dyrare i södra än i norra Sverige i dag och hamnar därmed på en ny rekordnivå, skriver Di och SVT.

ANNONS

Under onsdagen kommer spotpriset på el i södra Sverige (elområde 4) att bli det dyraste hittills, 5,70 kronor per kilowattimme.

”Det finns väldigt lite planerbar elproduktion i södra Sverige”, säger Magnus Thorstensson, elanalytiker vid branschorganisationen Energiföretagen, till SVT som förklaring på den extremt dyra elen i södra Sverige.

I norra Sverige är elpriset betydligt lägre, men elnätet där är inte sammanlänkat med södra Sveriges elnät.

Grundorsaken till att elpriset skenar i Sverige är högre elpriser i Europa, främst på grund av kriget i Ukraina och att Ryssland dragit ner gasförsörjningen kraftigt till EU.

Elspotpriset i södra Sverige når i dag alltså nya rekordnivåer och blir drygt 51 procent dyrare än på tisdagen.

”Det har annonserats förlängningar av de mycket omfattande driftsavbrotten i den franska kärnkraften, vilket också bidrar till ökad oro inför hösten och vintern. Och när läget är så ansträngt på elmarknaden så kan även mindre nyheter leda till stor inverkan på elpriset”, säger Christian Holtz, analytiker på energikonsultföretaget Merlin & Metis, till Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Det ska sägas att elpriset på börsen inkluderar elbolagens påslag och skatter och elnätsavgifter, som i slutändan betalas av kunderna som förbrukar elen.

Förra veckan var elpriserna i södra Sverige de högsta sedan februari 2010, 4,47 kronor per kilowattimme, framgår det i Di liksom att det elpriset  överträffas i dag, onsdag, med det nya elpriset på 5,70 kronor per kilowattimme.

I norra Sverige är priserna på el betydligt mer humana och det beror bland annat på ett överskott på vatten och el som uppges stanna i Norrland på grund av otillräcklig överföringskapacitet.

På flera håll i Europa slår elpriset i taket just nu, så Sverige är inte ensamt.

Christian Holtz spår i en annan Di-artikel att elpriserna i vinter blir runt ”tio gånger så höga som vi vant oss vid historiskt” i mellersta och södra Sverige.

Flera experter uttalar sig om det skyhöga elpriset i tidningen och befarar att det både kan leda till ransonering och värstascenariot med en djup lågkonjunktur.

Som en följd av de nu rekordhöga elpriserna i Sydsverige har ägaren Uniper dragit igång det oljeeldade Karlshamnsverket.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Expert: Högre elpris politikernas fel [Dagens PS]

Läs även: Dubbelt så höga elpriser hotar Sverige i vinter [Dagens PS]

Läs också: KI-chefen sågar elrabatter och vill höja bränslepriser  [Dagens PS]

Läs vidare: Analys: Staten stor vinnare på höga elpriser [Dagens PS]