Dagens PS

Nytt elprisrekord i Sverige i dag – och värre blir det

Sverige
Det ser mörkt ut för elpriset och i dag, onsdag, når det nya rekordhöjder i södra Sverige, 5,70 per kilowattimme. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 aug. 2022Publicerad: 17 aug. 2022

Elspotpriset blir nästan 11 000 gånger dyrare i södra än i norra Sverige i dag och hamnar därmed på en ny rekordnivå, skriver Di och SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under onsdagen kommer spotpriset på el i södra Sverige (elområde 4) att bli det dyraste hittills, 5,70 kronor per kilowattimme.

“Det finns väldigt lite planerbar elproduktion i södra Sverige”, säger Magnus Thorstensson, elanalytiker vid branschorganisationen Energiföretagen, till SVT som förklaring på den extremt dyra elen i södra Sverige.

I norra Sverige är elpriset betydligt lägre, men elnätet där är inte sammanlänkat med södra Sveriges elnät.

Grundorsaken till att elpriset skenar i Sverige är högre elpriser i Europa, främst på grund av kriget i Ukraina och att Ryssland dragit ner gasförsörjningen kraftigt till EU.

Elspotpriset i södra Sverige når i dag alltså nya rekordnivåer och blir drygt 51 procent dyrare än på tisdagen.

“Det har annonserats förlängningar av de mycket omfattande driftsavbrotten i den franska kärnkraften, vilket också bidrar till ökad oro inför hösten och vintern. Och när läget är så ansträngt på elmarknaden så kan även mindre nyheter leda till stor inverkan på elpriset”, säger Christian Holtz, analytiker på energikonsultföretaget Merlin & Metis, till Dagens Industri.

Det ska sägas att elpriset på börsen inkluderar elbolagens påslag och skatter och elnätsavgifter, som i slutändan betalas av kunderna som förbrukar elen.

Förra veckan var elpriserna i södra Sverige de högsta sedan februari 2010, 4,47 kronor per kilowattimme, framgår det i Di liksom att det elpriset  överträffas i dag, onsdag, med det nya elpriset på 5,70 kronor per kilowattimme.

ANNONS

I norra Sverige är priserna på el betydligt mer humana och det beror bland annat på ett överskott på vatten och el som uppges stanna i Norrland på grund av otillräcklig överföringskapacitet.

På flera håll i Europa slår elpriset i taket just nu, så Sverige är inte ensamt.

Christian Holtz spår i en annan Di-artikel att elpriserna i vinter blir runt “tio gånger så höga som vi vant oss vid historiskt” i mellersta och södra Sverige.

Flera experter uttalar sig om det skyhöga elpriset i tidningen och befarar att det både kan leda till ransonering och värstascenariot med en djup lågkonjunktur.

Som en följd av de nu rekordhöga elpriserna i Sydsverige har ägaren Uniper dragit igång det oljeeldade Karlshamnsverket.

Läs mer: Expert: Högre elpris politikernas fel

Läs även: Dubbelt så höga elpriser hotar Sverige i vinter

Läs också: KI-chefen sågar elrabatter och vill höja bränslepriser  

ANNONS

Läs vidare: Analys: Staten stor vinnare på höga elpriser

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS