Utbränd på jobbet är vanligt i våra stressiga liv. Det finns dock några tydliga varningssignaler och saker som vi kan göra för att rätta till problemet.

ANNONS

Allt fler blir utbrända på jobbet, de ”går in i väggen” när stressen tar över och arbetsuppgifterna blir för många att klara av. Det finns dock några tydliga varningssignaler som visar när utbrändhet redan har nått oss, enligt Wendy Suzuki, som är neuroforskare vid New York University. Ett tecken är att vi konstant skjuter fram saker som vi inte vill ta tag i, och även blir distraherade av andra saker. Det är svårt att fokusera på en arbetsuppgift helt enkelt. Ett annat tecken är att vi känner apati där vi inte längre bryr oss om saker som är viktiga för oss – som till exempel jobbet.

Vad som utlöser känslorna

Samtidigt som det är viktigt att veta hur utbrändhet växer fram så är det lika viktigt att veta hur man ska motarbeta det. Det handlar om att vara självmedveten om vad som utlöser känslorna, menar Wendy Suzuki.

”Var kommer den här känslan från och varför dyker den upp nu?”

Hjälp av professionell hjälp

Hon säger vidare att det är viktigt att sätta upp en handlingsplan för att med professionell hjälp reda ut sina problem som utlöser utbrändheten. Där kommet en terapeut eller certifierad rådgivare in i bilden som kan para ihop orsak och symptom. Det viktigaste är som sagt att inte skjuta ifrån sig känslorna när de dyker upp, utan arbeta med dem.

”Att komma mer i kontakt med ett bredare spektrum av känslor är väldigt, väldigt viktigt, för om vi gömmer dem i källaren, så att säga, för länge så kommer de bara att bli värre och så småningom kommer de bli ohanterliga.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Senaste arbetstrenden: ”Quiet Quitting” [Dagens PS]

Läs även: Varningen: Teams och Zoom kan göra dig sjuk [Dagens PS]