Nu utreds risken att uppkopplade tjänstemän kan lida av digital utmattning. Zoom, Teams och andra appar som ska hjälpa dig – kan istället göra dig sjuk.

ANNONS

Arbetet ska underlättas av våra digitala hjälpmedel. Men den ständigt växande träskmarken av Zoom, Microsoft Teams och liknande verktyg gör arbetsdagen till en utmattande pärs. Iallafall om man ska tro en artikel som affärssajten Bloomberg skrivit om ämnet.

Aldrig varit kul

Digitala hjälpmedel har aldrig varit populära, skriver Bloomberg. Att fylla i reseräkningar och timrapporter, kvittenser och andra byråkratiska åtgärder roar ingen.

Men deras skadeverkan var förhållandevis liten eftersom man inte behövde tänka på dem mer än någon gång i månaden eller i bästa fall några gånger per år.

Växte under pandemin

Under covid växte dock behovet av digitala mötesplatser för personal som jobbar hemifrån.

”Nyanställda rekryterades via en app, tränades i en annan och övervakades via en tredje” skriver Bloomberg.

89 appar per företag

Med digitala skrivbord och tvåstegsautentisering med mera, samt digitala metoder för att hålla humöret uppe och en uppsjö branschspecifika och företagsspecifika appar så växte också den digitala risken för utbrändhet.

ANNONS
ANNONS

I en undersökning av Okta – ett mjukvaruföretag, använde varje företag i USA 89 appar i snitt i fjol. Det är en uppgång från 58 för 7 år sedan. På stora företag var det 187 appar som behövdes.

Var tredje app helt meningslös

”Av de apparna var 30 procent antingen dubletter eller bidrog inte med något värde” står det i en undersökning som gjordes av mjukvaruföretaget WalkMe.

1200 fönsterbyten om dagen

Enligt en undersökning av 20 arbetsgrupper på tre stora företag insåg man att personalen bytte mellan olika appar och hemsidor i snitt 1200 gånger om dagen.

”Det är fyra timmar i veckan, eller fem veckor per år, som man spenderar tryckandes på Alt-Tab” säger forskarna som döpt tiden det tar att byta fönster för ”toggling tax” – ungefär skiftesskatt, eller växlingsskatt på svenska.

På de stora företagen ledde digital utmattning till att 76 personer sade upp sig i USA i fjol. Det berättar WalkMe som gjorde en av undersökningarna ovan.

Leder till utbrändhet

En högt uppsatt chef i Silicon Valley berättar att han sett folk bli sjuka av den digitala överbelastningen och utbrändheten med egna ögon.

ANNONS
ANNONS

”Det tuffa är att de flesta ser inte när det är på gång. Du får ingen notifikation för att du håller på att gå in i väggen, säger Scott Fingerhut till Bloomberg.

Läs mer:

De tio mest efterlängtade distansjobben [Dagens PS]

Mellanchefer mår sämst [Dagens PS]

Quiet Quitting växande fenomen [Dagens PS]